Toekenning status kandidaat-lidstaat aan Oekraïne, Moldavië en Georgië

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2022.

De Europese Commissie heeft vandaag op verzoek van de Raad advies uitgebracht over het verzoek van Oekraïne, Georgië en Moldavië om toetreding tot de EU.

De adviezen zijn gebaseerd op de beoordeling die de Commissie heeft verricht in het licht van de drie reeksen criteria voor toetreding tot de EU waarover de Europese Raad overeenstemming heeft bereikt: de politieke criteria, de economische criteria en het criterium betreffende het vermogen om de verplichtingen van het EU-lidmaatschap na te komen (het “acquis” van de EU). In de adviezen wordt ook rekening gehouden met het werk dat Oekraïne, Moldavië en Georgië verrichten om te voldoen aan hun verplichtingen op grond van de associatieovereenkomsten (met inbegrip van de diepe en brede vrijhandelsruimten). Die verplichtingen betreffen grote delen van het EU-acquis.

De Europese Commissie heeft vastgesteld dat Oekraïne over het geheel genomen goede vorderingen heeft gemaakt wat betreft de stabiliteit van de instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden waarborgen.

Het land heeft een sterke macro-economische staat van dienst en heeft blijk gegeven van een opmerkelijke veerkracht op het gebied van macro-economische en financiële stabiliteit, terwijl de ambitieuze structurele economische hervormingen van het land moeten worden voortgezet. Daarnaast heeft Oekraïne heeft op vele gebieden gezorgd voor geleidelijke aanpassing aan substantiële elementen van het EU-acquis.

Op basis hiervan beveelt de Commissie aan om Oekraïne het vooruitzicht te geven op het lidmaatschap van de Europese Unie. Het land zou de status van kandidaat-lidstaat moeten krijgen, op voorwaarde dat op een aantal gebieden stappen worden ondernomen.

Wat Moldavië betreft, is de Europese Commissie tot de conclusie gekomen dat in dit land een solide basis is gelegd voor de stabiliteit van de instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden waarborgen.

Het macro-economisch beleid is redelijk solide en er is vooruitgang geboekt met de versterking van de financiële sector en het ondernemingsklimaat, maar er moeten nog belangrijke economische hervormingen worden doorgevoerd. Moldavië heeft een solide basis gelegd voor de verdere aanpassing aan het EU-acquis.

Op basis hiervan beveelt de Commissie aan om Moldavië het vooruitzicht te geven op het lidmaatschap van de Europese Unie. Het land zou de status van kandidaat-lidstaat moeten krijgen, op voorwaarde dat op een aantal gebieden stappen worden ondernomen.

De Europese Commissie is van oordeel dat Georgië een basis heeft gelegd om te komen tot stabiele instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden waarborgen, ondanks dat recente ontwikkelingen de vooruitgang in het land hebben ondermijnd.

Het land heeft een goed niveau van macro-economische stabiliteit bereikt; het beschikt over een solide staat van dienst op het gebied van economisch beleid en het heeft een gunstig ondernemingsklimaat, maar verdere hervormingen zijn nodig om de werking van de markteconomie te verbeteren. Over het geheel genomen heeft Georgië een solide basis gelegd voor verdere aanpassing aan het EU-acquis.

Op basis hiervan beveelt de Commissie aan om Georgië het vooruitzicht te geven op het lidmaatschap van de Europese Unie. Het land zou de status van kandidaat-lidstaat moeten krijgen zodra een aantal prioriteiten is aangepakt.

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie: “Oekraïne, Moldavië en Georgië delen een sterke, legitieme wens om toe te treden tot de Europese Unie. Vandaag geven wij deze landen een duidelijk signaal dat wij hen steunen in hun aspiraties, ook in de huidige moeilijke omstandigheden. Wij houden daarbij vast aan onze Europese normen en waarden en schetsen de route die zij moeten volgen om tot de EU te kunnen toetreden. De adviezen van de Commissie betekenen een mijlpaal in onze betrekkingen. Dit is een historische dag voor de bevolking van Oekraïne, Moldavië en Georgië. Wij bevestigen nu dat zij op een bepaald moment thuishoren in de Europese Unie. Het zijn nu de lidstaten die aan zet zijn.”

Olivér Várhelyi i, commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding: “We hebben snel en efficiënt gewerkt om onze adviezen in recordtijd te kunnen presenteren. Wij verwachten dat de lidstaten de komende dagen verdere besluiten zullen nemen, maar onze partnerlanden zouden nu al moeten beginnen met de uitvoering van de belangrijkste hervormingen die wij in onze aanbeveling noemen. Dat is essentieel om Oekraïne, Moldavië en Georgië in staat te stellen vooruitgang te boeken op hun weg naar de EU.”

Volgende stappen

Op basis van de adviezen van de Europese Commissie zullen de EU-lidstaten nu unaniem moeten beslissen over de volgende stappen.

De verzoeken van Oekraïne, Georgië en Moldavië om toetreding tot de EU zullen in het licht van de adviezen van de Commissie worden besproken op de volgende vergadering van de Europese Raad, die op 23 en 24 juni zal plaatsvinden. Intussen blijft de EU vastbesloten onze banden verder te versterken en het partnerschap ter ondersteuning van Oekraïne, Moldavië en Georgië verder te verdiepen, in overeenstemming met de associatieovereenkomsten en de diepe en brede vrijhandelsruimten.

Achtergrond

Op 28 februari 2022 heeft Oekraïne een verzoek om toetreding tot de EU ingediend.

Op 3 maart 2022 hebben Georgië en Moldavië een verzoek om toetreding tot de EU ingediend.

Op 7 maart heeft de Raad van de Europese Unie de Commissie verzocht advies uit te brengen over deze verzoeken. Oekraïne heeft op 8 april 2022 het onderdeel van de vragenlijst over de politieke en economische criteria ontvangen en op 13 april het onderdeel over het EU-acquis. Het land heeft op respectievelijk 17 april en 9 mei antwoord gegeven. Georgië en Moldavië hebben op 11 april 2022 het onderdeel van de vragenlijst over de politieke en economische criteria ontvangen en op 19 april 2022 het onderdeel over het EU-acquis. Moldavië heeft op 22 april en 12 mei antwoord gegeven en Georgië op 2 en 10 mei.

Meer informatie

Adviezen van de Europese Commissie over de verzoeken om toetreding tot de EU

Georgië: Advies - Memo

Moldavië: Advies - Memo

Oekraïne: Advies - Memo