Associatieraad EU-Republiek Moldavië, 28 oktober 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2021, 18:00.

Associatieraad EU-Moldavië, gehouden te Brussel op 28 oktober 2021 Associatieraad EU-Moldavië, gehouden te Brussel op 28 oktober 2021

Voornaamste resultaten

De Associatieraad van de EU en de Republiek Moldavië kwam voor de 6e keer bijeen.

De Associatieraad ging in op de vooruitgang die sinds de Associatieraad van 30 september 2019 is geboekt bij de uitvoering van de associatie­overeenkomst EU-Moldavië, en besprak de versterking van samenwerking, met name op het gebied van energie, hervormingen, buitenlandse zaken en veiligheid, en de regio Transnistrië.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De verkiezingsuitslag biedt de Moldavische regering een krachtig mandaat om een ambitieuze anticorruptie­agenda uit te voeren, het rechtsstelsel te verbeteren en armoede te bestrijden volgens de verplichtingen in de associatie­overeenkomst. Onze besprekingen vonden plaats in de context van de noodsituatie in de gassector in Moldavië. We zien dat Gazprom door lagere gasprijzen aan te bieden politieke druk probeert uit te oefenen. Onze belangrijkste boodschap is dat de EU klaar staat om Moldavië bij te staan uit deze crisis te geraken.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Natalia Gavrilița, premier van de Republiek Moldavië

We hebben vandaag gesproken over de vooruitgang die bij de uitvoering van de associatie­overeenkomst is geboekt. We hebben de Europese aspiraties van Moldavië en onze vastbeslotenheid om onze toezeggingen na te komen en te handhaven, bevestigd. Dat is niet zomaar een verklaring, maar het duidelijke politieke mandaat dat onze regering na de vervroegde parlements­verkiezingen heeft gekregen. Dit is wat onze burgers van ons verwachten. Moldavië wil een actievere rol spelen in het Oostelijk Partnerschap. We willen een succesvolle top van het Oostelijk Partnerschap, met een ambitieuze agenda voor samenwerking en kansen voor integratie voor geassocieerde partners.

Natalia Gavrilița, premier van de Republiek Moldavië

De Associatieraad sprak ook over solidariteit ten tijde van de COVID‑19-pandemie, en de inzet van Moldavië voor het Oostelijk Partnerschap.

Na de zitting werd er een gezamenlijke persverklaring verspreid:

gezamenlijke persverklaring na de 6e zitting van de Associatieraad EU-Republiek Moldavië, 28 oktober 2021

Associatie-uitvoeringsverslag over Moldavië, 13 oktober 2021

EU-delegatie bij de Republiek Moldavië (EDEO)

Informatie over de zitting

28 oktober 2021