Sassoli over corona: Dit is een ernstig moment en het Parliament zal niet gewoon toekijken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 27 maart 2020.

De EU i moet het voortouw nemen om de Europese economie te doen heropleven in de nasleep van de coronacrisis, zei Parlementsvoorzitter David Sassoli i op 26 maart.

Aan het begin van de videoconferentie met de leiders van de EU om de Covid-19 crisis aan te pakken, zei Sassoli dat hoewel de focus nu op gezondheidsmaatregelen moet liggen, het ook nodig is om na te denken over hoe we de “Europese economie, werkgelegenheid en ons sociaal model kunnen doen heropleven”.

“We weten al zeker dat de Covid-19 uitbraak een ongeziene inkrimping van de Europese economie zal veroorzaken, wanneer het al te kampen had met een trage groei en een buitengewone lage inflatie. We kunnen het ons niet veroorloven dat deze ernstige gezondheidscrisis ook nog eens zal leiden tot een financieel, economisch, sociaal en politiek drama.”

Sassoli wijst op de belangrijke maatregelen die de EU al genomen heeft, zoals het steunpakket van de Europese Commissie i, maar zei dat het ook nodig is om nieuwe instrumenten te ontwikkelen. Hij zei ook dat het belangrijk zou zijn om het kapitaal van de Europese investeringsbank i te verhogen om het mogelijk te maken om kleine en middelgrote bedrijven te helpen.

Een ander initiatief dat de voorzitter vermeldde was de noodzaak van een gemeenschappelijk schuldmechanisme “wat ons in staat zou stellen om fondsen te werven op de markt onder voorwaarden die gelijk zijn voor iedereen en om het nodige beleid te financieren om de Unie na de pandemie terug op te starten”.

Sassoli voegde eraan toe: “Niemand mag terugkrabbelen. We hebben het engagement nodig van iedereen om onze landen te beschermen. Deze crisis zal ofwel aantonen dat we de daadwerkelijke kracht hebben om de toekomst van Europa op te bouwen of het zal de nederlaag van het Europese project betekenen.”

Hij zei dat het cruciaal is om de continuiteit van de EU-instellingen te garanderen. “We moeten aan onze burgers bewijzen dat de Europese Unie het antwoord is op deze noodtoestand en op de crisis die daarop zal volgen.”

“Het Parlement i zal open blijven en we hopen dat we binnenkort de nodige maatregelen hebben om over te stemmen. Dit is een ernstig moment en het Parlement zal niet gewoon toekijken,” zei de voorzitter.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200326STO75911