Brief regering; Reactie op moties ingediend tijdens het VAO Versterking Maatschappelijk Middenveld van 14 november 2019 - Investeren in Perspectief - Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland

Deze brief is onder nr. 105 toegevoegd aan dossier 34952 - Investeren in Perspectief - Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Investeren in Perspectief - Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland; Brief regering; Reactie op moties ingediend tijdens het VAO Versterking Maatschappelijk Middenveld van 14 november 2019
Document­datum 21-02-2020
Publicatie­datum 26-02-2020
Nummer KST34952105
Kenmerk 34952, nr. 105
Commissie(s) Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa-OS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

34 952

Investeren in Perspectief - Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland

Nr. 105

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 februari 2020

Met deze brief bericht ik u over de opvolging van de moties met Kamerstuk 34 952, nrs. 96, 91 en 97, ingediend tijdens het VAO Versterking Maatschappelijk Middenveld van 14 november 2019 (Handelingen II 2019/20, nr. 24, item 23).

Gewijzigde motie met Kamerstuk 34 952, nr. 96

In reactie op deze motie dient dat in het beleidskader Versterking Maatschappelijk Middenveld, gepubliceerd op 5 december 20191, het belang van het lokaal maatschappelijk middenveld wordt onderstreept. Door als eis te stellen aan de nieuwe programma's onder het beleidskader Versterking Maatschappelijk Middenveld dat voor alle aanvragen onder alle vier de subsidie-instrumenten wordt gevraagd om een duidelijke visie op te nemen over de beoogde samenwerking met het lokaal maatschappelijk middenveld en de rollen en verantwoordelijkheden die deze lokale maatschappelijke organisaties in het programma hebben, wordt deze eis ook in de beoordeling van de aanvragen meegewogen.

Na de selectie van potentiele programma's vindt verdere afstemming plaats over de inrichting van de programma's, onder andere met de betreffende ambassade(s). Hierbij wordt gekeken hoe de betreffende ambassade en de betreffende organisaties in het partnerschap samen kunnen werken om de beoogde resultaten te behalen.

Zoals in het beleidskader wordt omschreven: binnen een partnerschap is samenwerking niet altijd op alle punten mogelijk (cooperative conflict), maar ook niet noodzakelijk. Tegenspraak is onderdeel van een partnerschap in dialoog; dit houdt scherp en waar het schuurt, ontstaat vaak

1 https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontwikkelingssamenwerking/documenten/ beleidsnotas/2019/11/28/ beleidskader-versterking-maatschappelijk-middenveld.

kst-34952-105 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

energie die kan leiden tot verandering. Uitgangspunt blijft de inhoud van de samenwerkingsrelaties waarvoor beide partners zich inzetten, maar daarbij kunnen zich situaties voordoen waarin niet samen wordt opgetrokken.

Motie met Kamerstuk 34 952, nr. 91

In reactie op deze motie geldt dat de in de motie voorgestelde ruimte binnen het beleidskader Versterking Maatschappelijk Middenveld, in het bijzonder binnen Power of Voices Partnerschappen, door mij als zodanig is vastgelegd.

Hierdoor is het voor maatschappelijke organisaties mogelijk om vanuit eigen benadering en analyse en met oog voor coherentie het gekozen thema in te vullen, waarbij de mogelijkheid bestaat om verbindingen te leggen vanuit het gekozen hoofdthema met andere thema's.

De kwaliteit en de beoogde impact van de voorstellen op de diverse thema's blijft leidend in de beoordeling van de voorstellen. Ook blijft beperkte inzet buiten de focusregio's en -landen mogelijk.

Gewijzigde motie met Kamerstuk 34 952, nr. 97

Van de zeven thema's die opgenomen zijn onder het subsidie-instrument Power of Voices Partnerschappen is een van de thema's «Handel en/of Verduurzaming Waardeketens». Zoals ik reeds heb toegezegd tijdens het AO Versterking Maatschappelijk Middenveld van 7 november 2019, vallen het bevorderden van eerlijke handelspraktijken, het bestrijden van corruptie en belastingontwijking onder dit thema.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 34 952, nr. 105 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.