Plenaire hoogtepunten: EU-meerjarenbegroting, handel met Vietnam, relaties tussen het VK en de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 14 februari 2020.

In de plenaire vergadering van februari pleitten EP i-leden voor een ambitieuze EU-meerjarenbegroting, vrije handel met Vietnam en werden de relaties tussen de EU en het VK besproken.

Access to video: Hoogtepunten plenaire zitting

(Duur van de video:01:17)

In een plenaire vergadering met de Commissie en de Raad op woensdag drongen Europarlementsleden erop aan om voldoende financiering te voorzien voor de begroting van 2021-2027. Naar aanloop van de EU-top over het onderwerp op 20 februari, zeiden Europarlementariërs dat de EU de middelen moet hebben om nieuwe veranderingen aan te gaan zoals de groene transitie, digitalisering en de doorlopende steun aan boeren, regio’s, steden, jonge mensen, onderzoekers en zakenmensen.

Het Parlement nam woensdag een vrijhandels- en investeringsakkoord tussen de EU en Vietnam. Het doel hiervan is om alle tarieven weg te nemen, om zakelijke relaties te stimuleren en om nieuwe jobs te creëren in Europa. Lees hier het interview met Geert Bourgeois, de rapporteur van het Parlement (ECH, België).

De toekomstige relaties tussen de EU en het VK zouden ervoor moeten zorgen dat bedrijven langs beide kanten grotendeels onder gelijke regels functioneren met betrekking tot sociale en milieuvriendelijke zaken, belastingen, competitie en staatsteun. Dit werd door Europarlementsleden onderlijnd in een resolutie die het standpunt van het Parlement bepaalt voor de komende onderhandelingen.

Het Parlement zei woensdag in een resolutie over het werk van de Europese Centrale Bank (ECB), als gevolg van een debat met ECB-voorzitter Christine Lagarde, dat de ECB een monetair beleid dient na te streven dat groei aanstuurt, maar dat lidstaten hierbij deel van het werk moeten doen.

Automatische besluitvorming gebaseerd op artificiële intelligentie kan snel en efficiënt zijn, maar het mist een menselijke kant en kan daarom problemen vormen voor consumenten. In een resolutie op woensdag pleitten Europarlementsleden voor de bescherming van consumentenrechten en voor het verzekeren van neutrale datasets, waarop automatische beslissingen gebaseerd zijn.

Europarlementsleden debatteerden op woensdag over de acties die de EU moet uitvoeren de komende jaren om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de EU te verzekeren. In een resolutie op donderdag, naar aanloop van een VN-bijeenkomst over vrouwenrechten, pleitten Europarlementsleden voor een sterkere toewijding van de EU aan meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Op woensdag nam het Parlement ook een resolutie aan die het einde eist van vrouwelijke genitale verminking.

In een debat op woensdagavond bespraken Europarlementsleden de opkomst van het coronavirus en de noodzaak aan Europese inspanningen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Op woensdag pleitte het Parlement voor een verplicht EU-systeem dat katten en honden registreert, alsook voor andere maatregelen die de illegale handel in huisdieren in de EU tegengaat.

Op maandag besprak het Parlement de nieuwe voorstellen van de Commissie over hoe het EU-toetredingsproces gemakkelijker en geloofwaardiger moet worden gemaakt.

De plenaire vergadering van februari was de eerste voor nieuwe Europarlementsleden, wiens mandaat op 1 februari - na brexit - van start ging. Dit resulteerde in een nieuwe zetelverdeling van het Europees Parlement én veranderingen in de numerieke samenstelling van de comités.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200206STO72032