Internationale vrouwendag: Jullie kunnen helpen

Met dank overgenomen van K.M. (Kathalijne) Buitenweg i, gepubliceerd op woensdag 8 maart 2017.

Vroeger begreep ik het niet goed. Als mijn moeder zich keerde tegen traditionele rolpatronen. Ik dacht: als vrouwen hun leven echt anders willen leiden, dan doen ze dat toch gewoon? Totdat ik ouder werd. Ik zag getalenteerde vrouwen achterblijven, ergens op hun weg naar de top, en ik zag middelmatige mannen toch naar boven komen.

Ik realiseerde me: stereotype beelden bepalen wel degelijk je dromen.

En je kansen. Bij de afweging van wie het meest geschikt is, spelen beelden een grote rol. Zo krijgen vrouwen een voordeel bij het zoeken naar een baan in de zorg. En mannen bij een leidinggevende positie.

Daarom zei Jesse Klaver vorige week in Leiden dat de helft van de ministers vrouw moet zijn. “Moet kwaliteit niet doorslaggevend zijn dan?”, vroeg een verontruste bezoeker hem. “Als kwaliteit voorop had gestaan, hadden we die vijftig procent allang eens gehaald”, was het antwoord van Jesse.

GroenLinks vecht al jaren tegen stereotype beelden en voor gelijke kansen en vrijheden.

Femke Halsema, Jolande Sap en Andrée van Es zijn iconen van GroenLinks.

Ik ben trots op ze. Ook ik ga me de komende vier jaar keihard inzetten voor de gelijke vrijheid - van iedereen - om eigen levenskeuzes te maken. Vrij van traditionele verwachtingen. Zijn wie je wilt zijn. Dáár gaat het om. Daar maakt GroenLinks zich sterk voor.

En jullie kunnen ons helpen. Door mee te doen. Door te doneren.

Velen van jullie hebben dat al gedaan. Waarvoor veel dank! Maar in deze allesbeslissende laatste week hebben hebben we meer nodig. Ook jij kunt ons helpen. Met kleine bijdragen zijn we al heel blij en kunnen we heel veel. Mensen die nog twijfelen ervan te overtuigen dat het gaat om gelijke vrijheid. Om éérlijke kansen. Zodat we daarna samen aan de slag kunnen. Om Nederland, óók op dit punt, echt te veranderen.

Kathalijne Buitenweg,

kandidaat op nr. 2