De Raad keurt nieuwe ggo-regels definitief goed

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 2 maart 2015.

Op 2 maart 2015 heeft de Raad i nieuwe EU-regels aangenomen op grond waarvan de lidstaten de teelt van genetisch gemodificeerde organismen i (ggo's) op hun grondgebied kunnen verbieden of beperken. Deze regels treden in werking op de 20e dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU.

"Met deze nieuwe regels krijgen de lidstaten keuzevrijheid: zij kunnen beslissen of zij de teelt van genetisch gemodificeerde organismen op hun grondgebied willen of niet. Dit strookt met het subsidiariteitsbeginsel en zo wordt ook rekening gehouden met de voorkeuren van de burgers en de landbouwers", aldus Jānis Dūklavs, minister van Landbouw van Letland, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt.

2 opt-outmogelijkheden

De nieuwe richtlijn biedt de lidstaten meer flexibiliteit bij de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen, mits op 2 verschillende momenten aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

in de toelatingsprocedure kan een lidstaat verlangen dat het geografische toepassingsgebied wordt aangepast

nadat een ggo is toegelaten kan een lidstaat de teelt van het gewas verbieden of beperken, om redenen die bijvoorbeeld verband houden met beleidsdoelstellingen op milieu- landbouwgebied of om andere dwingende redenen zoals stedenbouw en ruimtelijke ordening, landgebruik, sociaal-economische effecten, coëxistentie en openbare orde

De lidstaten zullen hun beslissing kunnen herzien en een verzoek kunnen indienen om hun grondgebied geheel of gedeeltelijk opnieuw in het geografische toepassingsgebied van een ggo-toelating te laten opnemen.

Onder de vroegere regels konden de lidstaten het gebruik van een ggo op hun grondgebied alleen voorlopig verbieden of beperken indien zij over nieuw bewijsmateriaal beschikten dat het betrokken organisme een risico voor de menselijke gezondheid of het milieu kon opleveren, of in noodgevallen.

Voorkoming van grensoverschrijdende besmetting

Volgens de nieuwe regels moeten lidstaten waar ggo's worden geteeld ook toezien op voorkoming van grensoverschrijdende besmetting in buurlanden waar de teelt van deze ggo's verboden is. Dit geldt niet indien bijzondere geografische omstandigheden deze maatregelen onnodig maken.


1.

Relevante EU dossiers