Geen belastinggeld naar Oekraïne

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op woensdag 5 maart 2014, 2:43.

Voorzitter, vandaag werd bekend dat de Europese Unie bereid is Oekraïne de komende jaren te steunen met maar liefst elf miljard euro. Een deel van die elf miljard betreft Nederlands belastinggeld.

Voorzitter, de Oekraïense interim-regering is op dubieuze wijze aan de macht gekomen. In dat nieuwe, ongekozen bewind moeten nu niet zo maar even heel gehaast - in een soort van geopolitiek machtsspelletje met Washington en Moskou - vele miljarden worden gepompt.

Bovendien, Voorzitter, is Oekraïne een door en door corrupt land. Op de corruptie index van Transparency International staat Oekraïne op plek 144. Oekraïne staat daarmee voor alle duidelijkheid 64 plekken onder Griekenland. Nou, Voorzitter, dan weet u het wel.

Oekraïne is een volstrekt bodemloze put. Nederland en de EU zouden echt geen belastinggeld aan Oekraïne moeten overmaken, en zeker nu niet, nu wij zelf nog steeds in een economische crisis zitten. Wij hebben ons belastinggeld keihard nodig in ons eigen land.

En daarom, Voorzitter, dien ik de volgende motie in:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de Europese Unie voorstelt de komende jaren aan Oekraïne een steunpakket van 11 miljard euro beschikbaar te stellen,

verzoekt de regering zich tegen dit steunpakket uit te spreken en geen cent Nederlands belastinggeld aan Oekraïne over te maken,

en gaat over tot de orde van de dag.

Bontes