Meer alcohol- en drugscontroles in het verkeer

Met dank overgenomen van S. (Sander) de Rouwe i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2012.

Tijdens een debat over verkeersveiligheid met minister Opstelten van Veiligheid en minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft Sander de Rouwe gepleit voor meer alcohol- en drugscontroles in het verkeer. ‘Drank en drugs zorgen nog steeds voor veel slachtoffers op de weg. Daarom wil het CDA dat hier meer controles op komen,’aldus De Rouwe. Op dit moment wordt nog veelvuldig extra gecontroleerd op het dragen van autogordels. De Rouwe: ‘Uit recent verschenen onderzoek blijkt dat meer van deze controles niet leiden tot verbeteringen; Nederland is al kampioen "gordel-om". Laten we daarom blijven controleren, maar de prioriteiten verleggen naar de problemen die er nu zijn: de vele alcohol en drugsslachtoffers op de weg.’

Daarnaast vroeg De Rouwe aan minister Schultz waarom zij de proef met het snelheidsslot is gestopt. Het snelheidsslot zou niet leiden tot ander rijgedrag maar volgens de CDA-fractie was dit in eerste instantie met het succesvolle alcoholslot ook niet het geval. Daar zijn de onvolkomenheden later uitgehaald. De CDA-fractie heeft daarom de minister gevraagd om in ieder geval de testfase van het snelheidsslot te verlengen.

Tot slot heeft Sander de Rouwe nog eens aandacht gevraagd voor de aanpak van verkeershufters. Eerder dit jaar heeft de CDA-fractie aan minister Opstelten gevraagd om die groep uit de anonimiteit te halen en de Kamer hierover te informeren. Vooralsnog heeft de minister hier nog geen reactie op gegeven.