Einde van de politiek?

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op maandag 14 mei 2012.

Nadat Wilders zichzelf uit de coalitie had getrokken, ontstond een nieuw, alles doorbrekend samenhorigheidsgevoel, althans die indruk zou je krijgen. Een enorme euforie alsof Nederland weer Europees Kampioen voetbal is geworden.

Er is een programma dat heet Word Cloud. Dat maakt inzichtelijk welke woorden het meest prominent voorkomen in teksten, zoals bijvoorbeeld krantenartikelen. Als je het nieuws van de dagen na de val van het kabinet Rutte door de Wordcloud haalt, komen verantwoordelijkheid, over je schaduw springen en nationaal belang er het sterkst uit. Dat waren, zeg maar, de toverwoorden. De inhoud van politieke besluiten of akkoorden deed er even niet toe. Immers iedereen moest in deze crisis over zijn schaduw heen springen en verantwoordelijkheid nemen in het nationaal belang. Ziedaar de logica van de Kunduzcoalitie.

Tja, mag ik dan even weten wat ons nationaal belang is? Is dat dat we de problemen op de woningmarkt afwentelen op de starters? Zodat er helemaal geen verhuiswagens meer zullen voorrijden? Is het van nationaal belang dat de huurders komend jaar weer 500 miljoen extroa bijdragen terwijl de belastingvoordelen voor huizenkopers nog groter worden? Over wiens schaduw springen we eigenlijk heen als we tienduizenden ouderen op korte termijn met een inkomensgat achterlaten alleen maar omdat we per se volgend jaar al de AOW leeftijd willen verhogen? Verantwoordelijkheid nemen zegt nog niets over de inhoud van de politieke besluiten. Onder dit vluggertje zal mijn handtekening niet komen. Politiek doet ertoe. Er valt iets te kiezen.

Nog een voorbeeld? De kosten van de zorg stijgen. Dat is deels onvermijdelijk. Maar het huidige systeem van tarieven en declaraties, alles ten dienste van de marktwerking, leidt tot bizarre inkomens van specialisten en tot heel veel verspilling aan onnodige medische handelingen. Kiezen we voor nog meer vrije markt in de zorg of kiezen we voor streng budgetbeheer en kwaliteit in plaats van kwantiteit? En als de zorgpremie en eigen bijdragen omhoog moeten, kunnen we er dan voor kiezen om ze inkomensafhankelijk te maken? En zo heel veel geld te besparen? Politiek doet ertoe. Er valt dus wat te kiezen.

En pas op voor politici die zeggen het nationaal belang voorop te stellen. Vraag altijd eerst wat volgens hen dan precies het nationaal belang is en wie daaraan het meest moet bijdragen...

Jeroen Dijsselbloem