Tita Cory

Met dank overgenomen van P.P.E. (Paul) LempensĀ i, gepubliceerd op donderdag 6 augustus 2009, 5:07, column.

Op de Filipijnen is een periode van tien dagen van nationale rouw afgekondigd. Oud-President Cory Aquino is overleden.

In 1986 werd na een gemanipuleerde verkiezingsuitslag via een vreedzame volksopstand ('People Power') dictator Marcos verdreven. Cory Aquino werd president van de Filipijnen. Veel Filipino's beschouwen haar als de vrouw die van de Filipijnen weer een democratisch land maakte. Dat was ze ook. Maar ze slaagde ze er niet in om een einde te maken aan de corruptie, de vriendjespolitiek en de extreme verschillen tussen rijk en arm in het eilandenrijk.

Ook nu, 23 jaar na Marcos, staat de democratie opnieuw onder druk. Nog steeds tweedeling in het kwadraat, een paar families die het voor het zeggen hebben en slechts een kleine middenklasse.De enorme staatsschuld die onder Marcos is ontstaan maakt het land afhankelijk van IMF en Wereldbank. De vruchten van het land komen niet ten goede aan de bevolking.

Volgend jaar mei zijn er verkiezingen. Oud-President en oud-filmster Estrada, in 2001 afgezet wegens corruptie door een tweede People Power-opstand na een afzettingsprocedure, wil opnieuw president worden, alhoewel dat volgens de grondwet niet kan. Vorige maand deelde hij al biljetten van 1000 pesos uit (15 euro) aan de bejaarde bewoners van een dorp waar ik toen was. De huidige president Arroyo wil de grondwet veranderen zodat zij nog een termijn van 6 jaar kan blijven zitten en er een machteloos parlementair systeem zoals onder Marcos opnieuw kan worden ingevoerd.

Er zal weer strijd moeten worden geleverd voor het behoud van de fragiele democratie.

Zelf liep ik tien jaar geleden, op Human Rights Day, mee in een vreedzaam protest door de straten van Manilla. In juli sprak ik na tien jaar weer met mensen van de linkse politieke partij Akbayan. Zij geven mij hoop op een goede oppositie. Ze voeren onder andere samen met de bevolking en Milieudefensie actie voor de verplaatsing van een oliedepot van onder andere Shell in de wijk Pandacan. Ik heb ze mijn steun toegezegd.

Voorlopig huilt het land om Tita (tante) Cory. De tante, misschien wel moeder, van deze geplaagde natie. Misschien geeft het energie voor een nieuwe opstand, voor nog meer veranderingen.