Eurocommissaris voor Crisisbeheer
Deze functie wordt sinds december 2019 vervuld door Janez Lenarčič1. Hij neemt de taken over van Eurocommissaris Christos Stylianides2 uit de Commissie-Juncker3. Voorheen heette deze functie Humanitaire hulp en Crisismanagement.
De Eurocommissaris4 voor Crisisbeheer valt in de Commissie-Von der Leyen onder het team van de Hoge vertegenwoordiger5 voor een sterker Europa in de wereld. Samen met de Hoge Vertegenwoordiger vertegenwoordigt de Eurocommissaris de Commissie in de wereldwijde dialoog over humanitaire onderwerpen, met name in de Verenigde Naties6. Het directoraat generaal Europese civiele bescherming en humanitaire hulp (ECHO)7 ondersteunt de Eurocommissaris in zijn werkzaamheden.
-
-Helpen voorkomen van en snel reageren op crises binnen de Unie
-
-Burgers en onze omgeving beschermen
-
-Mensen in nood in landen buiten de EU hulp bieden
-
-Optreden als coördinator van de de Europese noodmaatregelen
-
-Optreden als versterker van de coördinatiecentra
-
-Medebepalen hoe Europa noodsituaties kan voorkomen of hierop voorbereid kan zijn
-
-Samen met de lidstaten ervoor zorgen dat adequate middelen beschikbaar zijn voor brandbestrijding, medische noodgevallen en gebeurtenissen die gerelateerd zijn aan chemische, biologische of nucleaire gevaren
-
-Samen met andere commissieleden werken aan een integrale aanpak waarin humanitair, ontwikkelings- en ander beleid samengaan om noodhulp en langetermijnoplossingen beter te verbinden
- 1.De Sloveen Janez Lenarčič (1967) is sinds 1 december 2019 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met crisismanagement. Hij was ambtenaar (onder meer adviseur van enkele minister-presidenten), diplomaat, onder meer als ambassadeur bij de OVSE in Wenen, en staatssecretaris voor Europese Zaken. De heer Lenarčič is partijloos.
- 2.De Cyprioot Christos Stylianides (1958) was lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker was hij belast met humanitaire hulp. Stylianides is lid van het Cypriotische parlement voor DISY, de centrumrechtse partij van Cyprus. Als partijfunctionaris hield hij zich bezig met Europese zaken. Van huis uit is hij kaakchirurg.
- 3.Deze Europese Commissie was in functie van 1 november 2014 tot 1 december 2019 en volgde de Commissie-Barroso II op. Voorzitter was de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. De Nederlandse Frans Timmermans was één van de vicevoorzitters en was belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling.
- 4.Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.
- 5.De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
- 6.De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
- 7.Het directoraat-generaal voor Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Operaties, vroeger bekend als het Departement Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (maar nog altijd met de afkorting ECHO) verleent noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten buiten de EU. Het doet dit ongeacht ras, religie of politieke overtuiging. ECHO is verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van alle humanitaire hulp wereldwijd.
- 8.RescEU is een financieringsmechanisme van de Europese Unie dat betrekking heeft op ‘civiele rampen.’ Dit betreft onder andere natuurrampen, rampen door menselijk toedoen of acute noodsituaties. Het mechanisme moet het reactievermogen van lidstaten verbeteren, maar ook moet het initiatieven van de EU-lidstaten in het geval van civiele rampen coördineren, aanvullen en ondersteunen.