Tweede Kamer heeft haast met Europese subsidiariteitstoets

woensdag 9 november 2005, 10:00

De Tweede Kamer wil snel werk maken van een Europese subsidiariteitstoets. Dat bleek tijdens het jaarlijkse Tweede-kamerdebat over het Nederlandse Europabeleid. De subsidiariteitstoets is een toets waarbij Tweede en Eerste Kamer nagaan of geplande Europese regelgeving niet beter op nationaal niveau geregeld kan worden. Ook in andere Europese landen is belangstelling voor zo'n toets. Op 17 november vindt zelfs een Europese conferentie over dit onderwerp plaats.

Sinds 2003 is de commissie-van Dijk i, bestaande uit Eerste en Tweede Kamerleden, bezig de subsidiariteitstoets uit te werken. Binnenkort zou het presidium van de Tweede Kamer de resultaten bespreken. In een naar verwachting Kamerbreed te ondersteunen motie vraagt VVD-fractievoorzitter Van Aartsen i nu het presidum de resultaten van deze commissie nog voor de conferentie bekend te maken.

Tijdens het debat bleek ook dat een meerderheid van de Tweede Kamer achter het advies van de Raad van State staat om de minister-president meer bevoegdheden te geven in de formulering van het Europa-beleid. Het alternatief voor een Brede Maatschappelijke Discussie over 'Europa' kwam verder slechts zijdelings aan bod. De regering kondigde aan een aantal focus-groepen in te stellen. Ook komt er een nieuwe Europa-website.

Bron: NRC Handelsblad, 9 november 2005

Gisteren vond het jaarlijkse Tweede-kamerdebat plaats over het Nederlandse Europabeleid. Tal van onderwerpen passeerden de revu. De Tweede Kamer staat achter het advies van de Raad van State om de minister-president meer bevoegdheden te geven in de formulering van het Europa-beleid. Het alternatief voor een Brede Maatschappelijke Discussie over 'Europa' kwam slechts zijdelings aan bod. De regering kondigde aan een aantal focus-groepen in te stellen. Ook komt er een nieuwe Europa-website.

Een belangrijk thema van het debat was het zogenaamde subsidiariteitsbeginsel. De Tweede en Eerste Kamer moeten Europese beleidsvoorstellen uit Brussel in een vroeg stadium beoordelen, zo vond het parlement. Een speciale parlementscommissie onder leiding van Tweede-Kamerlid Jan Jacob van Dijk i (CDA) onderzocht tussen 2003 en 2005 op welke wijze een dergelijke toetsing moet plaatsvinden.

VVD-fractieleider Van Aartsen i pleit ervoor om de bevindingen van de commissie-Van Dijk snel openbaar te maken, zodat Nederland concrete plannen kan presenteren op een speciale EU-bijeenkomst op 17 november. Deze zogenaamde "subsidiariteitsconferentie" vindt plaats in Den Haag. De conferentie bestudeert op welke wijze nationale parlementen aan de noodrem kunnen trekken als "Brussel" zaken probeert te regelen die beter op nationaal niveau opgelost kunnen worden.