Voedseletiket mag niet misleidend zijn - Main contents
Het is bijna onmogelijk te weten wat je eet. Veel etiketten zijn ronduit misleidend. Light pindakaas die vier keer zoveel suiker bevat als normale pindakaas. Of varkenssaucijsen waarbij niet vermeld wordt dat ze voor twintig procent uit goedkoop aardappelzetmeel bestaan. Hier moet een einde aan komen. De grote voedselbedrijven moeten weten dat als ze de boel bedonderen, ze ook hangen.
De Consumentenbond presenteerde vandaag een onderzoek waaruit blijkt dat fabrikanten heel wat afknutselen met vlees. Ze plakken het, ontdooien het, voegen water toe of persen het. Dat mag wel, maar dan moet het wel op de etiketten staan. De voedselbedrijven weten op de etiketten altijd mooi recht te praten wat krom is. Zo vond de consumentenbond ketjap of water dat op het etiket als vlees staat vermeld, bevroren vlees dat als vers werd verkocht en producten waar veel water aan was toegevoegd, zonder dat het vermeld werd.
Ik wil dat de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) meer gaat controleren op de juistheid van etiketten. De NVWA moet daarvoor extra inspecteurs gaan vrijmaken.
Veel producenten nemen nu een loopje met de etiketten. Eerder deed ik daarom al een voorstel voor een tien keer zo hoge boete voor dergelijke overtredingen. Dat helpt, maar ook de pakkans moet omhoog. Betere naleving van de etikettenverplichtingen en verscherpte controle op ingrediënten. Want als consument moet je kunnen weten wat je eet.