Schotland - Hoofdinhoud
Schotland is het landsdeel van het Verenigd Koninkrijk i en het noordelijke deel van Groot-Brittannië. Het omvat verder bijna 800 eilanden, waaronder de Hebriden. Schotland grenst in het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Noordzee.
Tot de Acts of Union in 1707 was Schotland een zelfstandig koninkrijk, maar al sinds 1603 was het via een personele unie verbonden aan Engeland. Het land behield een eigen rechtssysteem. Tijdens het kabinet-Blair werd (in 1999) een grote mate van zelfbestuur verleend, onder meer op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en media. Er werd een Schots parlement ingesteld en er kwam een eigen regering. De Schotse Nationale Partij (SNP), die sinds 2011 een meerderheid heeft in dat parlement, kondigde een referendum aan over onafhankelijkheid van Schotland. Op 18 september 2014 bleek in een referendum 55,4 procent van de Schotse kiezers tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.
In de negentiende eeuw was in Schotland sprake van sterke industrialisatie, waarvan mijnbouw, ijzerindustrie en scheeps- en treinbouw de voornaamste peilers waren. Traditioneel zijn ook visvangst, brouwerijen (whisky) en veeteelt (schapen) belangrijk. In de twintigste eeuw werd ook de offshoresector belangrijk en Edinburgh kwam op als financieel centrum. Door de industrialisatie kreeg de arbeidersbeweging (en Labour) een leidende positie in Schotland.
Van de Schotse cultuur zijn muziek (doedelzak, harp), dans en literatuur de voornaamste dragers. Bekende Schotten zijn sir Walter Scott, sir Arthur Conan Doyle, Adam Smith en Robert Burns.
Rugby en voetbal zijn de belangrijkste sporten in Schotland. Met name Celtic en in mindere mate Glasgow Rangers waren enige tijd toonaangevende Europese voetbalclubs.