Overwegingen bij COM(2024)42 - Inschrijving door de EU op nieuwe aandelen in het kapitaal van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en tot wijziging van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO wat betreft de beperkte en incrementele uitbreiding van het geografische toepassingsgebied van de activiteiten van de EBWO tot Afrika bezuiden de Sahara en Irak, en tot opheffing van de wettelijke kapitaalbeperking op gewone activiteiten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig artikel 4, lid 3, van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO heeft de Raad van Gouverneurs van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) op 15 december 2023 in zijn Resolutie 26517 besloten het maatschappelijk kapitaal van de EBWO met 4 000 000 000 EUR te verhogen teneinde voldoende kapitaal aan te houden zodat de bank in de landen waar zij actief is, op middellange termijn binnen de wettelijke grenzen een redelijk niveau van activiteit kan blijven uitoefenen.

(2) Vóór die kapitaalverhoging bezit de Unie 90 044 aandelen, elk met een nominale waarde van 10 000 EUR.

(3) Overeenkomstig Resolutie 265 wordt het maatschappelijk kapitaal van de EBWO verhoogd met 400 000 volgestorte aandelen en kunnen EBWO-leden op of vóór 30 juni 2025, of een niet later dan 31 december 2025 vallende datum zoals de Raad van Bewind van de EBWO op of vóór 30 juni 2025 kan vaststellen, inschrijven op een aantal volledige aandelen, naar rato van hun bestaande deelneming. De kapitaalverhoging moet worden betaald in vijf tranches, door elk lid te storten op de laatste van de data i) 30 april 2025; of ii) 60 dagen nadat haar akte van inschrijving van kracht is geworden. De resterende vier tranches worden uiterlijk op 30 april 2026, 30 april 2027, 30 april 2028 en 30 april 2029 betaald. Dienovereenkomstig zal de EU kunnen inschrijven op 12 102 nieuwe aandelen met elk een nominale waarde van 10 000 EUR voor een totaal van 121 020 000 EUR, waarmee het aantal volgestorte aandelen van de Unie wordt verhoogd tot 102 146.

(4) De kapitaalverhoging is noodzakelijk om de EBWO in staat te stellen haar activiteiten en investeringen in Oekraïne tijdens de oorlog, en met name de periode na de oorlog, voort te zetten ter ondersteuning van de wederopbouw. Bij de ondersteuning van deze activiteiten zorgt de kapitaalverhoging er ook voor dat deze inspanning geen afbreuk doet aan het vermogen van de EBWO om in behoeften te voorzien in andere landen waar zij actief is. In overeenstemming met het vereiste van artikel 13, punt v), van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO moet de Bank streven naar een redelijke diversificatie van al haar investeringen. Bijgevolg schraagt een verhoging van het gestort kapitaal een financieel sterke EBWO die in staat is haar mandaat uit te oefenen en te voldoen aan de doelstellingen van de aandeelhouders in alle landen waar zij actief is.

(5) Het is aangewezen dat de Unie op deze nieuwe aandelen inschrijft om de doelstellingen van de Unie op het gebied van economische externe betrekkingen te verwezenlijken en haar huidige stemgewicht binnen de EBWO te handhaven.

(6) Overeenkomstig Resolutie 25918, die op 18 mei 2023 is aangenomen, heeft de Raad van Gouverneurs van de EBWO ingestemd met de noodzakelijke wijzigingen van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO, waardoor de EBWO de geografische reikwijdte van haar activiteiten in beperkte mate en geleidelijk kan uitbreiden tot Afrika bezuiden de Sahara en Irak, met behoud van haar volledige engagement ten aanzien van Oekraïne en de bestaande landen van activiteit. In die resolutie is bevestigd dat de uitbreiding van het mandaat van de EBWO moet worden verwezenlijkt zonder dat van haar aandeelhouders aanvullende kapitaalinbreng vereist is.

(7) De geografische reikwijdte van de EBWO-activiteiten moet in beperkte mate en geleidelijk worden uitgebreid tot Afrika bezuiden de Sahara en Irak en moet volledig in overeenstemming zijn met de waarden van de EBWO voor het ondersteunen van landen die gehecht zijn aan en toepassing geven aan de beginselen van meerpartijendemocratie, de rechtsstaat, eerbiediging van de mensenrechten, pluralisme en markteconomie. De EBWO heeft een gefaseerde aanpak ontwikkeld om haar activiteiten in de betrokken regio’s te starten, waarbij rekening zal worden gehouden met de specifieke regionale en nationale kenmerken. De eerste investeringen in Afrika bezuiden de Sahara zullen naar verwachting vanaf 2025 plaatsvinden in geselecteerde landen19. Rekening houdend met de focus van de EBWO op de ontwikkeling van de particuliere sector en haar transitiemandaat, is de toegevoegde waarde die de bank in Afrika bezuiden de Sahara en Irak kan bieden, aanzienlijk en van geostrategisch belang voor de Unie.

(8) De vertegenwoordigers van de Unie in de bestuursorganen van de EBWO moeten de bank aanmoedigen haar nauwe betrokkenheid bij de Unie en haar samenwerking met het maatschappelijk middenveld voort te zetten, alsmede haar nauwe medewerking met andere Europese en internationale openbare financieringsinstellingen verder te ontwikkelen, teneinde hun comparatieve voordelen ten volle te benutten bij de uitbreiding van haar activiteiten tot Afrika bezuiden de Sahara en Irak.

(9) Overeenkomstig de bestaande praktijk moet de EBWO, voordat zij een nieuw land van activiteit goedkeurt, een gedetailleerde technische beoordeling van de economische en politieke omstandigheden in het betrokken land maken, met inbegrip van: een beoordeling van de gehechtheid van dat land aan de beginselen van meerpartijendemocratie, pluralisme en markteconomie, zoals verankerd in artikel 1 van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO, een beoordeling van de lacunes in de transitie en een evaluatie van de activiteiten van andere internationale financieringsinstellingen in dat land en de prioriteiten waarvoor de EBWO het best gebruik kan maken van haar unieke kennis en vaardigheden. Een dergelijke beoordeling moet worden uitgevoerd voor elk nieuw land dat het lidmaatschap van de EBWO en de status van ontvangend land aanvraagt, op voorwaarde dat de Raad van Gouverneurs van de EBWO vervolgens zijn goedkeuring daaraan hecht.

(10) Bij Resolutie 26020 heeft de Raad van Gouverneurs van de EBWO de essentiële rol erkend die de EBWO speelt om dringende mondiale uitdagingen aan te pakken en gevolg te geven aan de aanbevelingen van de onafhankelijke evaluatie van de kaders voor kapitaaltoereikend door de G20. Teneinde een optimaal gebruik van de kapitaalcapaciteit van de EBWO mogelijk te maken met het oog op een maximale potentiële impact in de ontvangende landen, moet artikel 12, lid 1, van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO worden gewijzigd om de wettelijke kapitaalbeperking op te heffen.

(11) Overeenkomstig artikel 56 van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO heeft de Raad van Gouverneurs van de EBWO alle leden gevraagd of zij de voorgestelde wijzigingen aanvaarden.

(12) De kapitaalverhoging en de wijzigingen van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO moeten derhalve namens de Unie worden goedgekeurd,