Overwegingen bij SEC(2011)249 - Regelingen voor de onderhandelingen over een monetaire overeenkomst met Frankrijk, handelend ten behoeve van de Franse autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. Met ingang van de datum van de invoering van de euro is de Unie bevoegd voor monetaire en wisselkoersaangelegenheden.

2. Het is aan de Raad om besluiten te nemen over de regelingen voor de onderhandelingen over en de sluiting van overeenkomsten inzake aangelegenheden betreffende het monetaire of wisselkoersregime.

3. In het besluit van de Europese Raad van 29 oktober 2010 tot wijziging van de status van het eiland Saint-Barthélemy ten aanzien van de Europese Unie3 is bepaald dat het eiland Saint-Barthélemy met ingang van 1 januari 2012 geen ultraperifere regio van de Unie meer is maar een van de landen en gebieden overzee als bedoeld in het vierde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt.

4. De Franse Republiek heeft zich ertoe verplicht de noodzakelijke overeenkomsten te sluiten opdat deze omschakeling de belangen van de Unie onverlet laat.

5. Frankrijk heeft de EU-instellingen op de hoogte gebracht van zijn voornemen om vast te houden aan de euro als enige munt op Saint-Barthélemy.

6. Er dient derhalve te worden onderhandeld over een monetaire overeenkomst tussen de Europese Unie en de Franse Republiek, handelend ten behoeve van de Franse autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy, teneinde te waarborgen dat de desbetreffende EU-wetgeving op Saint-Barthélemy van toepassing blijft.