Overwegingen bij COM(2023)55 - Standpunt EU in het Handelscomité met Vietnam inzake het wijzigen van de definitie van “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Socialistische Republiek Vietnam (“de Overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2020/753 van de Raad 3 van 30 maart 2020 en is op 1 augustus 2020 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 36 van Protocol 1 bij de overeenkomst kan het Douanecomité een voorstel voor een door het Handelscomité aan te nemen besluit tot herziening van de bepalingen van Protocol 1indienen.

(3) Overeenkomstig artikel 17.1 (Handelscomité) van de overeenkomst beoordeelt en neemt het Handelscomité besluiten, in de in deze overeenkomst bedoelde gevallen, met betrekking tot elk onderwerp dat het Douanecomité naar hem doorverwijst.

(4) Het Handelscomité moet een besluit tot wijziging van bijlage II bij Protocol 1 nemen.

(5) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Douanecomité en het Handelscomité, aangezien het besluit van het Handelscomité voor de Unie bindend zal zijn.

(6) Op 1 januari 2017 en 1 januari 2022 zijn wijzigingen aangebracht in de nomenclatuur waarop het Verdrag over het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en codering van goederen (“GS”) betrekking heeft. Het besluit is nodig om Protocol 1 en de bijlagen daarbij aan te passen aan de recentste versie van het GS.

(7) Bijlage II bij Protocol 1 bevat geen voorwaarde om producten van brei- of haakwerk van post 6212 als voldoende be- of verwerkt te beschouwen. De regel van hoofdstuk 62 van bijlage II bij Protocol 1 mag niet op deze producten worden toegepast, aangezien hij beperkt is tot producten “andere dan van brei- of haakwerk”. Daarom moet een specifieke regel worden toegevoegd voor producten van brei- of haakwerk van post 6212.

(8) De vereiste be- of verwerking voor onder hoofdstuk 41 ingedeelde producten ontbreekt in de desbetreffende kolom in bijlage II bij Protocol 1. Deze moet worden toegevoegd.

(9) Het woord “afzonderlijke” in de derde en vierde voorwaarde van de vereiste be- of verwerking voor producten van hoofdstuk 19 van bijlage II bij Protocol 1 kan verschillend worden uitgelegd wat betreft het gehalte aan materialen van hoofdstuk 4 en van suiker. Om de regel te verduidelijken moet het woord “afzonderlijke” in beide gevallen worden geschrapt.

(10) De toegestane afwijkingen voor textielproducten van hoofdstuk 62 van bijlage II bij Protocol 1 worden niet vermeld in de verschillende alternatieve regels voor de vereiste be- of verwerking. Dit moet worden gecorrigeerd.