Toelichting bij COM(2017)557 - Machtiging van de Europese Commissie om met de CARIFORUM-staten te onderhandelen over een overeenkomst ter bescherming van geografische aanduidingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In hoofdstuk 2, afdeling 2 'Intellectuele eigendom', artikel 145, van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EU 1 zijn het beschermingsniveau voor geografische aanduidingen, de duur van de bescherming en andere parameters vastgesteld. In het kader van deze overeenkomst is evenwel geen lijst van beschermde geografische aanduidingen vastgesteld. Daarom is in artikel 145 van de Economische Partnerschapsovereenkomst ook een rendez-vous-clausule opgenomen die de partijen ertoe verplicht de bepalingen betreffende de geografische aanduidingen te vervolledigen en de lijst van beschermde geografische aanduidingen vast te stellen.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EU verplicht de partijen ertoe het stelsel voor de bescherming van geografische aanduidingen te vervolledigen, onder meer door de vaststelling van een lijst van beschermde namen. Economische partnerschapsovereenkomsten zijn in overeenstemming met het bestaande gemeenschappelijk handelsbeleid van de Unie.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Niet van toepassing.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor de maatregel is artikel 218 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid) 

Niet van toepassing. Op grond van artikel 3 VWEU valt het gemeenschappelijk handelsbeleid onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie.

Evenredigheid

De aanbeveling voor een besluit van de Raad sluit aan bij bepalingen die reeds in de Economische Partnerschapsovereenkomst zijn vastgesteld. De inhoudelijke aanvullingen bestaan in de lijst van namen van beschermde geografische aanduidingen en in bepalingen inzake de samenwerkingsprocedures. Dit is het minimum dat noodzakelijk is om te voldoen aan de vereisten van de Economische Partnerschapsovereenkomst.

Keuze van het instrument

Het gekozen instrument, een internationale overeenkomst, is het enige geschikte instrument om het beoogde doel te bereiken.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

Niet van toepassing.


Raadpleging van belanghebbenden

Er heeft beleidsoverleg plaatsgevonden met de lidstaten en het Europees Parlement, alsmede via werkgroepen van de Raad en de betrokken commissie van het Europees Parlement. De belanghebbenden van de CARIFORUM-staten en de EU zijn geraadpleegd in het bij de Economische Partnerschapsovereenkomst opgerichte Raadgevend Comité CARIFORUM-EU en via workshops en andere evenementen in verband met geografische aanduidingen (beurzen, vergaderingen van producentengroeperingen enz.).

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Voor het initiatief wordt geen effectbeoordeling verricht aangezien er geen alternatieve beleidsopties zijn.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

In artikel 17, lid 2, van het Handvest van de grondrechten van de EU is bepaald dat intellectuele eigendom moet worden beschermd; deze overeenkomst zal daaraan bijdragen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Er zijn geen gevolgen voor de begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De overeenkomst zal worden uitgevoerd binnen het bestaande kader van de Economische Partnerschapsovereenkomst, door een beroep te doen op het comité en de procedures die reeds daarin zijn vastgesteld; de nadere bepalingen betreffende deze procedures zullen verder worden uitgewerkt in de overeenkomst.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

Niet van toepassing.

Artikelsgewijze toelichting

Ongeveer 180 geografische aanduidingen van de Unie zullen tegen misbruik en namaak worden beschermd in de CARIFORUM-staten en tot 30 geografische aanduidingen van de CARIFORUM-staten zullen in Unie worden beschermd. Met het oog op de wederzijdse bescherming van nieuwe geografische aanduidingen zal in de overeenkomst worden bepaald dat de lijst van beschermde geografische aanduidingen regelmatig moet worden bijgewerkt.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

tot machtiging van de Europese Commissie om met de CARIFORUM-staten te onderhandelen over een overeenkomst ter bescherming van geografische aanduidingen op grond van artikel 145 van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EU

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 2 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)In artikel 145 van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EU is bepaald dat de partijen een lijst van beschermde geografische aanduidingen moeten vaststellen, alsmede nadere bepalingen betreffende hun beschermingsstelsel op grond van de genoemde overeenkomst.

(2)Om dit te verwezenlijken en volledige uitvoering te geven aan artikel 145 van de Economische partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EU moet de Commissie onderhandelingen voeren met de CARIFORUM-staten.

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Europese Commissie wordt hierbij gemachtigd om overeenkomstig de in de bijlage opgenomen richtsnoeren onderhandelingen met de CARIFORUM-staten te voeren over een overeenkomst ter bescherming van geografische aanduidingen op grond van artikel 145 van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten en de EU, wat ook de vaststelling van een lijst van beschermde geografische aanduidingen inhoudt.


Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel,

   Voor de Raad

   De voorzitter

(1) Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de CARIFORUM-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, PB L 289 van 30.10.2008, blz. 3.