Toelichting bij COM(2011)910 - Uitbreiding van het programma inzake uitwisselingen, bijstand en opleiding voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij ("Pericles 2020") tot niet-deelnemende lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Dit voorstel ziet op de uitbreiding van het programma Pericles tot de lidstaten van de Europese Unie die de euro nog niet als hun munteenheid gebruiken.

Het programma Pericles is een actieprogramma inzake uitwisselingen, bijstand en opleiding voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij. Het programma werd vastgesteld bij Besluit 2001/923/EG van de Raad van 17 december 2001. Bij Besluit 2001/924/EG van de Raad van 17 december 2001 werd de werking ervan uitgebreid tot de lidstaten van de EU die de euro niet als hun munteenheid hadden aangenomen. Daaropvolgende wijzigingen van deze basisbesluiten bij de Besluiten 2006/75/EG, 2006/76/EG, 2006/849/EG en 2006/850/EG van de Raad hebben de duur van het programma verlengd tot 31 december 2013.

1.

Juridische elementen van het voorstel



De toepassing van Pericles zal worden uitgebreid tot de lidstaten die de euro niet als hun munteenheid hebben aangenomen door middel van een voorstel voor een parallelle verordening op basis van artikel 352 VWEU.

De rechtsgrondslag voor het programma Pericles wordt gevormd door artikel 133 VWEU. In dat artikel geeft het Verdrag uitdrukking aan zorg over de bescherming van de euro door te voorzien in de maatregelen die nodig zijn voor het gebruik van de euro als eenheidsmunt. Deze rechtsgrondslag geldt alleen voor de lidstaten die de euro als hun munteenheid hebben aangenomen.

2.

Gevolgen voor de begroting



In het bij dit voorstel gevoegde financieel memorandum voor een verordening zijn de gevolgen voor de begroting en de benodigde personele en administratieve middelen aangegeven. Dit financieel memorandum inzake de gevolgen voor de begroting is – met uitzondering van de rechtsgrondslag - identiek aan het financieel memorandum voor het voorstel voor Verordening (EU) nr. …/2012 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een actieprogramma inzake uitwisselingen, bijstand en opleiding voor de bescherming van de euro tegen valsemunterij (het programma 'Pericles 2020').