Toelichting bij COM(2011)130 - Ondertekening van het Aanvullend Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het aan het Verdrag inzake biodiversiteit gehechte Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid is op 11 september 2003 in werking getreden. Dit Protocol berust op het voorzorgbeginsel en verschaft een kader voor de veilige overdracht, de veilige hantering en het veilige gebruik van gemodificeerde levende organismen, voortgekomen uit de moderne biotechnologie, die nadelige gevolgen kunnen hebben voor het behoud en het duurzame gebruik van de biologische diversiteit of risico's voor de gezondheid van de mens kunnen opleveren.

2. Namens de Europese Gemeenschap stelde de Raad op 25 juni 2002 een Besluit vast betreffende de sluiting van het Protocol. Op 27 augustus 2002 werd het bekrachtigingsinstrument door de Gemeenschap neergelegd.

3. Artikel 27 van het Protocol van Cartagena bepaalt dat de Partijen op de eerste bijeenkomst (CBD-conferentie) een proces starten om de internationale regels en procedures uit te werken op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade ten gevolge van grensoverschrijdende verplaatsing van veranderde levende organismen en dat zij trachten dit proces binnen vier jaar af te ronden.

4. De onderhandelingen vonden plaats in de open werkgroep van juridische en technische deskundigen inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling. Deze groep is tussen mei 2005 en maart 2008 vijf maal bijeen gekomen. Op de vierde CBD-conferentie in mei 2008 in Bonn, zorgde Duitsland voor een politieke doorbraak in de onderhandelingen. De partijen kwamen overeen samen te werken met het oog op een juridisch bindend instrument uitgaande van een administratieve aanpak van aansprakelijkheid dat op de vijfde CBD-conferentie in oktober 2010 in Nagoya, Japan moest worden goedgekeurd. Tevens kwamen zij overeen richtsnoeren te ontwikkelen inzake civiele aansprakelijkheid.

5. De slotonderhandelingen over het juridisch bindend instrument en de richtsnoeren inzake civiele aansprakelijkheid vonden plaats in een groep 'Vrienden van de medevoorzitters' (FoC), waarbij 26 van de 160 Partijen bij het Protocol van Cartagena waren betrokken alsmede adviseurs van andere partijen. Voor de EU zaten twee onderhandelaars aan tafel. Tussen de vierde en de vijfde CBD-conferentie vonden vier FoC-bijeenkomsten plaats.

6. In juni 2007 werd de Commissie formeel door de Raad gemachtigd op te treden als onderhandelaar voor de EU voor het juridisch bindend instrument. Deze onderhandelingsbevoegdheid werd na de vierde CBD-conferentie verlengd. De onderhandelingsrichtsnoeren werden verschillende malen aangescherpt naar aanleiding van ontwikkelingen bij de onderhandelingen, het meest recent door de Milieuraad op 11 juni 2010. Deze instrueerde de Commissie ervoor te zorgen dat de resultaten van de onderhandelingen in overeenstemming zijn met de relevante wetgeving van de Unie en met de basisbeginselen van de wetgeving van de lidstaten inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling. Verder moeten zij in de EU kunnen worden toegepast zonder essentiƫle regels inzake civiele aansprakelijkheid in te voeren of te wijzigen. De Commissie voerde de onderhandelingen in nauw overleg met deskundigen van de lidstaten.

7. Op 11 oktober 2010 schaarden de EU ministers zich op hun coƶrdinatiebijeenkomst tijdens de vijfde CBD-conferentie in Nagoya unaniem achter het definitieve compromis dat was bereikt over het Aanvullend Protocol betreffende aansprakelijkheid en schadeloosstelling bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid en dat volgens hen voldeed aan de overeengekomen EU-standpunten en de onderhandelingsrichtsnoeren die de Commissie had gekregen.

8. Op 15 oktober 2010 werd op de laatste plenaire zitting van de vijfde CBD-conferentie het Aanvullend Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid goedgekeurd. Het protocol zal van 7 maart 2011 tot 6 maart 2012 ondertekend kunnen worden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

9. Het besluit van de vijfde CBD-conferentie tot goedkeuring van het Aanvullend Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur roept de partijen bij het CBD op het protocol zo spoedig mogelijk te ondertekenen en hun akten van bekrachtiging of goedkeuring of in voorkomend geval hun akten van toetreding zo spoedig mogelijk neer te leggen.

10. De Raad betuigde op 20 december 2010 zijn instemming met de goedkeuring van het Protocol van Nagoya-Kuala Lumpur[1].

11. Gezien het bovenstaande is het passend dat een vertegenwoordiger van de Unie het aanvullend protocol van Nagoya-Kuala Lumpur inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling bij het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid ondertekent, onder voorbehoud van de sluiting ervan.