Toelichting bij COM(2001)516 - Standpunt van de EG in de Gezamenlijke Raad EU-Mexico met het oog op de goedkeuring van een Bijlage bij Besluit 2/2000 betreffende wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Verenigde Mexicaanse Staten, anderzijds (de Samenwerkingsovereenkomst) werd ondertekend op 8 december 1997  i. De overeenkomst heeft onder meer ten doel nauwere en intensievere samenwerking te bewerkstelligen teneinde te komen tot uitbreiding en diversificatie van het onderlinge handelsverkeer, alsmede de geleidelijke wederzijdse liberalisering ervan.

2. Artikel 17, lid 3, van Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico, ingesteld bij voornoemde Overeenkomst, voorziet dat de regeringen van beide partijen elkaar wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken verlenen overeenkomstig de bepalingen van een Bijlage betreffende wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken, goed te keuren door de Gezamenlijke Raad uiterlijk een jaar na de inwerkingtreding van Besluit 2/2000.

3. Op basis hiervan hebben tussen de Commissie en Mexico onderhandelingen plaatsgehad, welke hebben geresulteerd in de Bijlage en de Overeenkomst in de vorm van een Bijlage, te Brussel geparafeerd op 26 maart 2001.

4. Het doel van deze Bijlage is de voorkoming, opsporing en vervolging, door middel van wederzijdse bijstand tussen de bevoegde autoriteiten van de partijen, van gedragingen die in strijd zijn met de douanewetgeving. Die bijstand komt in hoofdzaak neer op het doorgeven van inlichtingen en documenten betreffende onderzoeksverrichtingen en op het uitoefenen van toezicht op bepaalde personen, goederen, plaatsen of vervoermiddelen.

5. De Bijlage is in overeenstemming met de standaard versie welke in 1997 werd opgesteld door de werkgroep van de Raad voor economische vraagstukken.

6. Deze Bijlage moet thans worden afgerond, teneinde:

- het standpunt vast te stellen dat de Gemeenschap moet innemen in de Gemeenschappelijke Raad EU-Mexico met het oog op de tenuitvoerlegging van artikel 17, lid 3, van Besluit 2/2000.