Toelichting bij COM(2002)579 - Wijziging van Verordening 2248/2001 betreffende bepaalde procedures voor de toepassing van de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Kroatië en de interimovereenkomst met Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 29 oktober 2001 is in Luxemburg een stabilisatie- en associatieovereenkomst ondertekend tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Kroatië, anderzijds. Deze overeenkomst zal worden gesloten zodra het proces van ratificatie door de parlementen van de lidstaten is voltooid.

Op 29 oktober 2001 heeft de Raad voorts een interimovereenkomst betreffende de handel en aanverwante zaken tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Republiek Kroatië, anderzijds, gesloten, die voorziet in vervroegde inwerkingtreding van de handelsbepalingen en handelsgerelateerde bepalingen van de stabilisatie- en associatieovereenkomst. Deze interimovereenkomst is vanaf 1 januari 2002 voorlopig toegepast en op 1 maart 2002 in werking getreden.

Bij Verordening (EG) nr. 2248/2001 van de Raad van 19 november 2001 worden procedures vastgesteld voor de toepassing van enkele bepalingen van deze overeenkomsten. Die verordening bevat echter voor de toepassing van een aantal artikelen van de overeenkomsten geen specifieke procedures: artikel 18 van de interimovereenkomst (vrijwaringsclausule voor landbouw- en visserijproducten, artikel 31 van de stabilisatie- en associatieovereenkomst), artikel 24 van de interimovereenkomst (dumping, artikel 37 van de stabilisatie- en associatieovereenkomst), de artikelen 25 en 26 van de interimovereenkomst (algemene vrijwaringsclausule en tekortclausule, artikelen 38 en 39 van de stabilisatie- en associatieovereenkomst), artikel 30 van de interimovereenkomst (fraudebestrijding, artikel 43 van de stabilisatie- en associatieovereenkomst) en artikel 35 van de interimovereenkomst (mededinging, artikel 70 van de stabilisatie- en associatieovereenkomst).

Om deze reden wordt een wijziging van Verordening (EG) nr. 2248/2001 van de Raad van 19 november 2001 voorgesteld. Deze wijziging is noodzakelijk om in snelle en efficiënte procedures te voorzien, met name in situaties dat de Gemeenschap snel moet kunnen reageren op spoedeisende gevallen waarvoor bijvoorbeeld vrijwarings- of fraudebestrijdingsmaatregelen nodig zijn.

Deze kwestie is urgent, omdat er een specifiek geval is (invoer van suiker uit Kroatië) dat snelle vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsprocedures nodig maakt.

De Commissie verzoekt de Raad daarom bijgaand voorstel voor een besluit goed te keuren.