Toelichting bij COM(1999)634 - Aanpassing van de bedragen van de dagvergoedingen als bedoeld in artikel 13 van bijlage VII van het Statuut van de ambtenaren van de EG voor dienstreizen in Oostenrijk, Finland en Zweden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Achtergrond

Overeenkomstig artikel 13 van bijlage VII kan de Raad de bedragen van de dagvergoedingen voor dienstreizen  i op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen wijzigen.

Voor de dagvergoedingen voor Oostenrijk, Finland en Zweden gelden nog altijd de bedragen die door de Commissie zijn vastgesteld op 18 januari 1991, na een onderzoek naar de prijzen in de horecasector.

De bedragen van de dagvergoedingen voor dienstreizen in de overige twaalf lidstaten, die eveneens in 1991 waren vastgesteld, zijn bij Verordening nr. 620/99 van de Raad van 22 maart 1999 aangepast met ingang van 24 maart 1999.

Aangezien de dagvergoedingen voor dienstreizen in Oostenrijk, Finland en Zweden op dat ogenblik nog niet in het Statuut voorkwamen, konden de bedragen daarvan niet worden aangepast. Bij besluit van de Raad van 14 juni 1999 (Verordening nr. 1238/1999  i) zijn de bedragen voor deze drie landen eveneens in het Statuut opgenomen, zodat aanpassing nu mogelijk is.

De huidige bedragen van deze vergoedingen zijn niet meer in overeenstemming met de economische situatie en beantwoorden niet meer aan hun doel.

Op verzoek van de Raad heeft de Commissie een vergelijkende studie gemaakt van de regelingen die in de lidstaten en in de Europese Unie van toepassing zijn voor de vergoeding van kosten van dienstreizen.

Teneinde een gelijke behandeling te verzekeren is het noodzakelijk -zonder op de resultaten van deze vergelijkende studie vooruit te lopen - dat de bedragen van de dagvergoedingen en de vergoeding van hotelkosten voor dienstreizen in Oostenrijk, Finland en Zweden dringend volgens dezelfde methode worden herzien en op dezelfde datum aangepast als voor de twaalf overige lidstaten.


2. Voorgesteld besluit

Overeenkomstig artikel 13 van bijlage VII van het Statuut, dient de Commissie dan ook het hierbij gevoegde voorstel in, dat alleen de aanpassing van de bedragen van de dagvergoedingen voor dienstreizen in Oostenrijk, Finland en Zweden (op grond van de ontwikkeling van de prijzen en van de wisselkoersen)  i betreft .