Toelichting bij COM(2015)296 - Financiële bijdragen van de lidstaten aan het Europees Ontwikkelingsfonds in 2015 en van de tweede tranche voor 2015

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Hoewel het elfde Europees Ontwikkelingsfonds1 in werking is getreden, geldt de nieuwe procedure voor de afroeping van de bijdragen van de lidstaten (artikelen 21-24 van Verordening (EU) 2015/323 inzake het financieel reglement van toepassing op het 11e Europees Ontwikkelingsfonds2) pas voor het eerst voor de eerste tranche van 2016. In artikel 63 van Verordening (EU) 2015/323 is bepaald dat de in de artikelen 21 tot en met 24 van die verordening vastgestelde procedure betreffende de bijdragen van de lidstaten voor de eerste maal geldt ten aanzien van de bijdragen van het jaar n+23, mits het Intern Akkoord na het jaar n in werking treedt (1 maart 2015 = n+1). De genoemde artikelen gelden dus voor n+2, de eerste afroeping van 2016. Tot dan blijft de Commissie verwijzen naar het financieel reglement van het tiende EOF4 voor alle aangelegenheden in verband met de bijdragen van de lidstaten die onder die artikelen vallen.


Het intern akkoord en het financieel reglement van het tiende EOF voorzien in een procedure voor de verzoeken om bijdragen van de lidstaten voor de financiering van het EOF5. Overeenkomstig artikel 57, lid 3, van Verordening (EG) nr. 215/2008 inzake het Financieel Reglement van toepassing op het 10e Europees Ontwikkelingsfonds6 heeft dit voorstel betrekking op:

- de tweede tranche van de bijdrage voor 2015.

Overeenkomstig artikel 57, lid 7, van het financieel reglement van het tiende EOF7 wordt bij elk bedrag vermeld welk deel door de Commissie wordt beheerd en welk deel door de Europese Investeringsbank (EIB).

Overeenkomstig artikel 145 van het financieel reglement van het tiende EOF8 heeft de EIB de Commissie haar bijgewerkte vastleggings- en betalingsramingen betreffende de door haar beheerde instrumenten toegezonden.

Artikel 58, lid 2, van het financieel reglement van het tiende EOF9 bepaalt dat bij de verzoeken om bijdragen eerst in chronologische volgorde de bedragen voor vorige EOF’s worden opgebruikt. De verzoeken om bijdragen in dit voorstel hebben dus betrekking op bedragen in het kader van het tiende EOF voor de Commissie en de EIB.

Overeenkomstig artikel 57, lid 3, van het financieel reglement van het tiende EOF10 moet de Raad uiterlijk 21 kalenderdagen na de indiening van het voorstel door de Commissie een besluit over dit voorstel nemen en moeten de lidstaten de tweede tranche van de bijdrage voldoen uiterlijk 21 kalenderdagen na de datum waarop het besluit van de Raad hun ter kennis is gebracht.

Overeenkomstig artikel 60, lid 1, van het financieel reglement van het tiende EOF11 is een lidstaat die de tranche van de bijdrage niet binnen de vastgestelde termijn betaalt, rente over het niet-betaalde bedrag verschuldigd. De regelingen voor de rentebetaling worden in datzelfde artikel vastgesteld.