Artikelen bij COM(2024)42 - Inschrijving door de EU op nieuwe aandelen in het kapitaal van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en tot wijziging van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO wat betreft de beperkte en incrementele uitbreiding van het geografische toepassingsgebied van de activiteiten van de EBWO tot Afrika bezuiden de Sahara en Irak, en tot opheffing van de wettelijke kapitaalbeperking op gewone activiteiten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

De Unie schrijft in op 12 102 nieuwe aandelen van elk 10 000 EUR in de EBWO overeenkomstig Resolutie 265 van de Raad van Gouverneurs van de EBWO op of vóór 30 juni 2025, of een niet later dan 31 december 2025 vallende datum zoals de Raad van Bewind van de EBWO op of vóór 30 juni 2025 kan vaststellen.

De inschrijving wordt betaald in vijf tranches, waarvan de eerste wordt gestort op de laatste van de data i) 30 april 2025; of ii) 60 dagen nadat de akte van inschrijving van de Unie van kracht is geworden. De resterende vier tranches worden uiterlijk op 30 april 2026, 30 april 2027, 30 april 2028 en 30 april 2029 betaald.

Artikel 2

De gouverneur bij de EBWO die de Unie vertegenwoordigt, verricht namens de Unie de neerlegging van de vereiste akte van inschrijving.

Artikel 3

De wijzigingen van artikel 1 van de Overeenkomst tot oprichting van de EBWO om de beperkte en incrementele uitbreiding van de geografische reikwijdte van haar activiteiten tot Afrika bezuiden de Sahara en Irak mogelijk te maken, en van artikel 12.1 om de wettelijke kapitaalbeperking op te heffen, worden namens de Unie goedgekeurd.

Artikel 4

De gouverneur van de EBWO die de Unie vertegenwoordigt, doet namens de Unie de verklaring van aanvaarding van de wijzigingen aan de EBWO toekomen.

Artikel 5

Als onderdeel van het jaarverslag aan het Europees Parlement brengt de gouverneur van de EBWO die de Unie vertegenwoordigt, eveneens verslag uit over de activiteiten en verrichtingen van de EBWO in Afrika bezuiden de Sahara en Irak.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.