Brief minister over het stoppen van de toename van het aantal mensen met overgewicht - Lekker lang leven Plan van aanpak overgewicht bij kinderen

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 30228 - Lekker lang leven Plan van aanpak overgewicht bij kinderen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lekker lang leven Plan van aanpak overgewicht bij kinderen; Brief minister over het stoppen van de toename van het aantal mensen met overgewicht 
Document­datum 15-11-2005
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST91750
Kenmerk 30228, nr. 2
Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 228

22 894

Lekker lang leven Plan van aanpak overgewicht bij kinderen

Preventiebeleid voor de volksgezondheid

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 november 2005

Ik heb met interesse kennis genomen van de nota «Lekker lang leven. Plan van aanpak overgewicht bij kinderen»(30 228, nr. 1) van de GroenLinks-fractie. In deze nota wordt een analyse gemaakt van het toenemende probleem van overgewicht bij kinderen en wordt een aantal aanbevelingen tot beleid gedaan.

Overgewicht is wereldwijd, door alle leeftijdscategorieën heen, een explosief groeiend probleem. Maar vooral onder de jongste generatie kan ernstig overgewicht een «epidemie» genoemd worden. Ik hecht groot belang aan een gezamenlijke aanpak van dit complexe maatschappelijke probleem door bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid zelf.

In de preventienota «Langer gezond leven 2004–2007» heeft het kabinet zichten doel gesteld de negatieve trend van overgewicht te keren: de groei van het aantal volwassenen met overgewicht moet gestopt worden en het aantal te dikke kinderen moet afnemen. De focus ligt hierbij zowel op bewegen als op gezonde voeding.

Gezien het grote belang van dit maatschappelijk probleem wil ik graag met de Tweede Kamer in een separaat overleg uitgebreid van gedachten wisselen over het onderwerp overgewicht. Dit overleg kan tevens benut worden om verder in te gaan op het recentelijk aan u toegezonden Actieplan Convenant overgewicht «Energie in Balans», d.d. 27 oktober 2005 (22 894, nr. 70).

Ik vertrouw erop u hiermee mede namens de staatssecretaris vooralsnog voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J. F. Hoogervorst

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.