Amendement Wilders/Vondeling over niet afstand nemen van de islamitische shariawetgeving als afwijzingsgrond voor een asielaanvraag - Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de Algemene wet bestuursrecht in verband met maatregelen om de asielketen te ontlasten en de instroom van asielzoekers te verminderen (Asielnoodmaatregelenwet)

Dit amendement1 is onder nr. 34 toegevoegd aan wetsvoorstel 36704 - Asielnoodmaatregelenwet2.

Inhoudsopgave

  1. Kerngegevens
  2. Tekst
  3. Meer informatie
  4. Parlementaire Monitor

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de Algemene wet bestuursrecht in verband met maatregelen om de asielketen te ontlasten en de instroom van asielzoekers te verminderen (Asielnoodmaatregelenwet); Amendement; Amendement van de leden Wilders en Vondeling over niet afstand nemen van de islamitische shariawetgeving als afwijzingsgrond voor een asielaanvraag
Document­datum 20-06-2025
Publicatie­datum 20-06-2025
Nummer KST3670434
Kenmerk 36704, nr. 34
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2024-2025

 

36 704

Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de Algemene wet bestuursrecht in verband met maatregelen om de asielketen te ontlasten en de instroom van asielzoekers te verminderen (Asielnoodmaatregelenwet)

Nr. 34

AMENDEMENT VAN DE LEDEN WILDERS EN VONDELING Ontvangen 20 juni 2025

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel K, wordt het voorgestelde artikel 31a als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In onderdeel b vervalt «of».
  • 2. 
    In onderdeel c wordt de punt aan het slot vervangen door «; of».
  • 3. 
    Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • d. 
    de vreemdeling heeft nagelaten een verklaring te overleggen waaruit blijkt dat de vreemdeling afstand neemt van de islamitische shariawet-geving.

Toelichting

Met dit amendement wordt geregeld dat asielzoekers bij aankomst in een aanmeldcentrum verplicht een anti-shariaverklaring ondertekenen. Deze verklaring houdt in dat zij uitdrukkelijk afstand nemen van de sharia als leidraad voor hun verblijf in Nederland. Indien een asielzoeker weigert deze verklaring te ondertekenen, wordt de asielaanvraag afgewezen.

De Nederlandse samenleving is gebaseerd op fundamentele vrijheden en de joods-christelijke identiteit, die onze waarden van gelijkheid, vrijheid en democratie vormen. De sharia, als religieus-dwingend systeem, staat in veel opzichten haaks op deze principes en vormt een ernstig gevaar voor Nederland, zowel voor de openbare orde als de nationale veiligheid. Er zijn talloze voorbeelden bekend waarbij de sharia leidt tot onderdrukking van vrouwen, afwijzing van homoseksuelen en het ontstaan van afgescheiden gemeenschappen die Nederlandse wetten en waarden verwerpen.

kst-36704-34

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2025

Het toestaan van sharia-principes ondermijnt onze samenleving en voedt terrorisme, radicalisering en sociale onrust. Van asielzoekers wordt verwacht dat zij onze uitgangspunten onderschrijven en niet streven naar invoering of toepassing van de sharia, ook niet op individueel of informeel niveau.

Wilders

Vondeling

Tweede Kamer, vergaderjaar 2024-2025, 36 704, nr. 34

2


  • origineel bericht: 'Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de Algem...'
 
 
 

3.

Meer informatie

  • 36704 - Asielnoodmaatregelenwet
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Een amendement is een voorstel tot wijziging van een wetsontwerp. In Nederland heeft alleen de Tweede Kamer het recht om wetsontwerpen te amenderen.
     
  • 2. 
    Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het noodzakelijk is maatregelen te nemen om de asielketen te ontlasten en de instroom van asielzoekers te verminderen.