Partij voor de Dieren roept Turkije op om af te zien van doding straatdieren - Hoofdinhoud
24 juli 2024
Tweede Kamerlid Ines Kostić en Europarlementariër Anja Hazekamp (beide Partij voor de Dieren) roepen de Turkse regering en Turkse parlementsleden op om af te zien van de invoering van een nieuwe wet die het gemakkelijker maakt om straathonden en -katten te doden. Turkse parlementsleden behandelen momenteel een wetsvoorstel, dat kan leiden tot massale doding van straatdieren in Turkije. Kostić en Hazekamp vragen hen in een brief om af te zien van het plan om straatdieren te doden en in plaats daarvan in te zetten op het chippen, registreren, sterilisatie en adoptie van straatdieren.
Kostić en Hazekamp noemen Nederland in de brief als voorbeeld waar diervriendelijke methodes ertoe hebben geleid dat er geen straathonden meer voorkomen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en dierenwelzijnsorganisaties zijn van mening dat het chippen, registreren en steriliseren van straathonden de beste resultaten geeft voor een goede omgang met straatdieren.
Daarnaast is voorlichting van belang over het gedrag van honden en katten en over de verantwoordelijkheden die de aanschaf van een huisdier met zich meebrengt. Zulke voorlichting verbetert de omgang met straatdieren en vermindert het aantal huisdieren dat wordt verwaarloosd of op straat wordt achtergelaten, schrijven de PvdD-ers.
Zij wijzen tevens erop dat het doden van straathonden tot grote publieke verontwaardiging leidt en ook internationaal slecht is voor de reputatie van landen. “Europa werkt momenteel aan een wet om honden en katten beter te beschermen. En Turkije gaat van oudsher juist humaan om met straathonden en -katten. We waarderen deze diervriendelijke aanpak en zijn er zeker van dat die nog steeds aansluit bij de waarden van de Turkse bevolking”, schrijven Kostić en Hazekamp.
Het wetsvoorstel is ook in Turkije zelf controversieel. Het leidt tot felle debatten in het Turkse parlement. De Turkse oppositie heeft al laten weten sowieso geen straatdieren te gaan doden in steden die ze bestuurt, zelfs al mocht de wet doorgaan.
Meer over ...