Zo vierden we 1 mei!

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 2 mei 2024.

De Dag van de Arbeid werd groots gevierd door heel Nederland! We vierden aan de ene kant de grote successen van de arbeidersbeweging in de afgelopen tientallen jaren. Aan de andere kant voerden we actie, want er valt nog veel te bereiken. Bijvoorbeeld in Amsterdam, met de jaarlijkse FNV-mars voor rechtvaardig en sociaal beleid. Ons Tweede Kamerlid Mariëtte Patijn en verschillende Europarlementariërs, zoals Kim van Sparrentak, Thijs Reuten en Elmar Smit liepen mee om samen met honderden andere mensen aandacht te vragen voor betere arbeidsomstandigheden, eerlijker loon en socialer kabinetsbeleid. Tijdens de manifestatie daarna gingen ze hierover in gesprek met verschillende mensen onder het genot van een lekker zakje popcorn.

In Rotterdam sprak Jesse Klaver de Spiekman-lezing uit. Hij vertelde daarin over het belang van de arbeidersbeweging en de sociale kwestie van deze tijd. Daarbij benadrukte hij hoe belangrijk solidariteit en samenwerking zijn. Wil je de speech helemaal terugzien? Dat kan hier!

Frans Timmermans en Julian Bushoff waren op pad in Groningen. Ze gingen op bezoek bij Het Groenhuis: een wijkbedrijf dat dient als werkplek én ontmoetingsplaats. Ze sloten de dag af met een politiek café. Ook PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent was in het noorden van het land te vinden: ze reisde onder andere af naar Friesland, en sprak in Heerenveen over de kernwaarden van de arbeidersbeweging. Zij sloot vervolgens in Wormer de dag af en gaf daar een onderscheiding aan Jan Pronk voor zijn 50-jarige lidmaatschap van de PvdA!

Ook tijdens de Nacht van de Arbeid, voorafgaand aan de Dag, werd er niet stilgezeten. Agnes Jongerius en Elmar Smid gingen op pad om mensen die ’s nachts werken in het zonnetje te zetten. Het werk wat zij verrichten is namelijk vaak ontzettend zwaar, en heel erg belangrijk.

Al met al hebben we met alle prachtige mensen die zich inzetten vanuit GroenLinks-PvdA een mooi felrood geluid laten horen door heel Nederland.