Meer bescherming voor huurders!

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 26 april 2024.

Vandaag is een mooie dag voor de volkshuisvesting in Nederland: de Wet Betaalbare Huur is eindelijk aangenomen door de Tweede Kamer! Als GroenLinks-PvdA-woordvoerder Wonen ben ik hier ontzettend blij mee. Dankzij deze wet gaan meer dan 300.000 huishoudens gemiddeld 190 euro minder huur betalen. Zo maken we stap voor stap een einde aan de woekerhuren en zorgen we ervoor dat mensen meer geld overhouden aan het eind van de maand. En dat is superbelangrijk.

Tochtkorting

Het trotst ben ik op ons voorstel voor tochtkorting voor woningen met een label E, F, en G. Met dit voorstel krijgen mensen die wonen in een slechte huurwoning een forse huurverlaging. Je kent ze wel: dure huurwoningen waar het tochtig en vochtig is, waar je stookt voor de mussen en waar de schimmel op de muur of het plafond zit. Wij willen dat deze woningen zo snel mogelijk worden verduurzaamd, zodat het aangenaam wonen is. Maar tot die tijd is het dus noodzaak dat deze huurders een forse korting krijgen.

Onze tochtkorting zorgt voor een huurverlaging van 221 tot 368 euro per jaar voor zo’n 330.000 particuliere woningen en 247.000 coöperatiewoningen met een label E tot G.

Nog meer verbeteringen met Wet Betaalbare Huur

Naast de tochtkorting hebben we de wet ook verbeterd met andere voorstellen. Zo hebben we ervoor gezorgd dat huurders in de vrije sector huurverlaging kunnen afdwingen als hun verhuurder te veel geld vraagt voor servicekosten. En worden gemeenten verplicht om ervoor te zorgen dat woningen in het middenhuursegment worden toegewezen aan mensen die niet terechtkunnen in een sociale huurwoning, maar te weinig verdienen voor een koopwoning. Zo voorkomen we dat verhuurders alleen mensen met veel geld in hun huizen laten wonen.

Ik ben ontzettend trots op deze wet. Het is een grote stap in de goede richting. Want iedereen verdient een fijn huis dat betaalbaar is. Laten we de markt uit de woningmarkt halen en zorgen voor goede en betaalbare volkshuisvesting voor iedereen!