Hoe wij Nederland willen beschermen tegen het cybertuig van Poetin of China

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 25 april 2024.

Zonder digitale veiligheid zijn we ook fysiek niet veilig. Deze week bracht de AIVD een rapport uit over onze digitale veiligheid. Om Nederland te beschermen tegen het cybertuig van Poetin of China moeten we nu actie ondernemen. Alle alarmbellen gaan af en de AIVD zegt niet voor niets dat het dreigingsbeeld steeds schimmiger wordt. Cyberaanvallen zijn hier niet nieuw, maar wel sneller en schadelijker.

Het is dus zaak om onze digitale muren te versterken en daarmee onze nationale veiligheid te beschermen. Dit doen we onder andere door onze inlichtingendiensten te versterken, beter samen te werken met bedrijven en meer dreigingsinformatie te delen.

Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski over hoe we Nederland beschermen tegen het cybertuig van Poetin of China.

Daarom willen we dat de inlichtingsdienst AIVD belangrijke bedrijven direct kan waarschuwen bij cyberdreigingen. Zodat er snel op gereageerd kan worden. Zo voorkomen we dat cybercriminelen en staatshackers delen van onze samenleving kunnen platleggen met een cyberaanval.

Ook zorgen we ervoor dat we weerbaar zijn als er een digitale crisis uitbreekt, zodat dagelijkse processen als energie, water en betalingsverkeer gewoon door kunnen blijven gaan.

VVD wil directe lijn tussen AIVD en bedrijven bij cyberalarm. (fd.nl)