Amendement Flach over een extra evaluatiemoment na twee jaar - Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Dit amendement i is onder nr. 26 toegevoegd aan wetsvoorstel 36496 - Wet betaalbare huur i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur); Amendement; Amendement van het lid Flach over een extra evaluatiemoment na twee jaar
Document­datum 22-04-2024
Publicatie­datum 22-04-2024
Nummer KST3649626
Kenmerk 36496, nr. 26
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

36 496

Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Nr. 26

AMENDEMENT VAN HET LID FLACH

Ontvangen 22 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel VI wordt na «zendt» ingevoegd «binnen twee jaar en vervolgens».

Toelichting

Dit amendement regelt een extra evaluatiemoment twee jaar na inwerkingtreding van de wet. In de Wet betaalbare huur wordt een evaluatietermijn van vijf jaar voorgesteld. Een deel van wet, namelijk het deel dat neerslaat in de Wet goed verhuurderschap, wordt reeds na twee jaar geëvalueerd.

De indiener wenst een extra evaluatiemoment na twee jaar, zowel van de Wet betaalbare huur als het Besluit betaalbare huur. De evaluatie na vijf jaar blijft bestaan. De indiener acht het wenselijk dat de effecten van de wet goed gemonitord worden, zodat er indien nodig snel ingegrepen kan worden. Daarbij geldt dat de gevolgen van de wet zich mogelijk ook al voor inwerkingtreding van de Wet betaalbare huur voordoen. Na twee jaar is de kans aannemelijk dat de effecten van de wet zich reeds laten zien. Bijvoorbeeld op de huurprijzen, de mate van uitponding van huurwoningen en de voortgang van nieuwbouwplannen. Daarbij geldt dat een deel van de Wet betaalbare huur al na twee jaar, in 2026, wordt geëvalueerd. Om een goed beeld te krijgen van de werking van de wet én om snel ingrijpen mogelijk te maken, is een extra evaluatie van de gehele wet om deze redenen wenselijk.

Flach

kst-36496-26

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 496, nr. 26


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.