Inbreng verslag schriftelijk overleg over de Ontwerpregeling evacués uit het Midden-Oosten (23432-514) - De situatie in het Midden-Oosten

Deze inbreng voor een schriftelijk overleg is onder nr. ? toegevoegd aan dossier 23432 - Situatie in het Midden-Oosten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inbreng verslag schriftelijk overleg over de Ontwerpregeling evacués uit het Midden-Oosten (Kamerstuk 23432-514)
Document­datum 19-04-2024
Publicatie­datum 19-04-2024
Kenmerk 23432, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

23432

De situatie in het Midden-Oosten

Inbreng verslag van een schriftelijk overleg

Binnen de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken hebben de onderstaande fracties de behoefte vragen en opmerkingen voor te leggen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de brief inzake Ontwerpregeling evacués uit het Midden-Oosten (Kamerstuk 23432, nr. 514).

De fungerend voorzitter van de commissie,

Peter de Groot

De adjunct-griffier van de commissie,

Morrin

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie

De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van de brief Ontwerpregeling evacués uit het Midden-Oosten en hebben daar een aantal vragen over.

Geldt de regeling alleen voor evacués die zich bevinden of bevonden in Israël en Gaza, of ook voor evacués die zich vanuit genoemde gebieden al eerder verplaatst hadden naar bijvoorbeeld buurland Egypte? Hebben de evacués nog meer nationaliteiten en/of verblijfsvergunningen naast de Nederlandse? Zo ja, welke? Hebben de evacués meer dan één geregistreerde partner? Zo ja, hoeveel? Hoeveel gezinnen worden er nog meer verwacht naar aanleiding van deze regeling? Hoe zorgt de minister ervoor dat er geen misbruik wordt gemaakt van deze regeling? Worden de evacués allemaal grondig gescreend alvorens zij naar Nederland worden gehaald? Kan de minister verzekeren dat er zich geen onwelwillende figuren onder de evacués bevinden, bijvoorbeeld terroristen? Waarom wordt er gekozen om het doorstromen naar een reguliere woning te bevorderen, maar niet ingezet op een gemakkelijke terugkeer mocht de situatie zich daar weer voordoen?

Vragen en opmerkingen van de leden van de BB-fractie

De leden van de BBB-fractie hebben kennisgenomen van de brief Ontwerpregeling evacués uit het Midden-Oosten. Deze leden merken op dat de minister in de brief schrijft Op grond van artikel 31 van de Huisvestingswet 2014 kunnen bij ministeriele regeling categorieën van woningzoekenden worden aangewezen, wierhuisvesting bijzondere zorg van rijkswege behoeft”. Kan de minister aangeven hoe er in een ministeriële regeling wordt vastgesteld of bepaalde categorieën woningzoekenden niet zelfredzaam zijn, en wat daarvoor de exacte vereisten zijn? Ook vragen zij of de minister kan aangeven of het Nederlandse ouderen en jongeren mogelijk een categorie woningzoekenden zijn wier huisvesting bijzondere zorg van rijkswege behoeft, aangezien zij ook geen huisvesting kunnen vinden waardoor zij ook niet zelfredzaam zijn. Daarnaast vragen zij of de minister kan aangeven in hoeverre jongeren van de ‘pech-generatie’ (die vergeleken met de vorige generatie studenten gemiddeld een hogere studieschuld hebben) onder een ministeriële regeling vallen wier huisvesting bijzondere zorg van rijkswege behoeft.

De leden van de BBB-fractie merken op dat de minister in de brief schrijft “Een dergelijke regeling kan slechts worden vastgesteld, indien omstandigheden van bijzondere aard naar mijn oordeel daartoe aanleiding geven”. Kan de minister puntsgewijs uitleggen wat de omstandigheden precies zijn, en hoe hij tot zijn oordeel is gekomen? Kan de minister van de vorige vragen ook puntsgewijs uitwerken wat de omstandigheden van jongeren en ouderen zijn, of er parallellen zijn te trekken met de casus van de evacués uit het Midden-Oosten, en hoe hij over deze twee groepen zou oordelen?

De leden van de BBB-fractie merken op dat de minister in de brief schrijft “Onder deze evacueés bevindt zich een aantal gezinnen dat niet zelfredzaam is bij het vinden van woonruimte”. Kan de minister puntsgewijs uitwerken wat de term ‘zelfredzaam’ is in de context van het kunnen vinden van een woonruimte, en wat daar de kwalificaties voor zijn? Kan de minister beargumenteren waarom een huidige starter of oudere wel of niet onder deze term ‘zelfredzaam’ valt bij het kunnen vinden van een woonruimte?

De leden van de BBB-fractie merken op dat de minister in de brief schrijft “Dat betekent dat zij niet over een sociaal netwerk of voldoende financiële middelen beschikken om zelf aan woonruimte te komen”. Wat ziet de minister als een ‘woonruimte’? Valt een slaapkamer bij vrienden, kennissen, familie en of ouders ook onder een geschikte woonruimte? Kan de minister wederom aangeven of hij van mening is dat een huidige starter of oudere wel of niet beschikt over een geschikte woonruimte? Ziet de minister een slaapkamer bij de ouders op volwassen leeftijd (rond 30 jaar) als een geschikte woonruimte? Zo niet, vallen jongeren en ouderen dan ook binnen dit criterium, en zouden ze ook kunnen vallen onder een ministeriële regeling, aangezien ze in vrijwel dezelfde situatie kunnen verkeren?

De leden van de BBB-fractie merken op dat de minister schrijft “Om ervoor te zorgen dat deze groep niet op straat terecht komt dan wel langdurig is aangewezen op een relatief dure tijdelijke vorm van huisvesting door de overheid acht ik de regeling de enige en beste oplossing”. Kan de minister in het licht van deze opmerking aangeven of hij voor verschillende jongeren en ouderen die vrijwel in dezelfde situatie zitten, eenzelfde regeling kan treffen? Deze leden vragen of de minister kan aangeven hoe het gerechtvaardigd is dat je bijvoorbeeld als Nederlandse burger alleen in de categorie ‘urgent’ valt (en recht krijgt op huisvesting door middel van de overheid) wanneer je op straat staat, terwijl bij de werkwijze die hiervoor beschreven wordt, de minister op anticipatie van dakloosheid de betreffende categorie evacués recht geeft op huisvesting door middel van overheidsinterventie. Zou de minister aan kunnen geven hoe de categorie burgers die dakloos worden op eenzelfde behandeling van de minister kunnen rekenen? Is de minister voornemens voor deze categorie burgers ook een dwingende bepaling te maken?

II Antwoord/reactie van de minister


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.