Een einde aan (online)kindermisbruik komt dichterbij

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op donderdag 18 april 2024.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers presenteert vandaag zijn rapport over de Richtlijn ter bestrijding van online kindermisbruik. Lenaers is namens de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken in het Europees Parlement woordvoerder over deze belangrijke nieuwe wetgeving, die de Europese Commissie in februari presenteerde.

In het voorstel is onder meer een Europees verbod op pedohandboeken opgenomen. Lenaers zet zich samen met Marcel Jeninga, oprichter van de stichting Strijd tegen Misbruik, al sinds 2020 in voor een dergelijk verbod: “Al jaren doen we een beroep op de Commissie om met een Europees verbod op pedohandboeken te komen. Deze boeken staan vol met instructies en tips om kinderen te lokken en misbruiken zonder sporen na te laten. De details die erin worden beschreven zijn walgelijk en dienen maar één doel: het stimuleren van kindermisbruik. Een verbod had er al heel lang moeten zijn. Deze richtlijn moet er daarom zo snel mogelijk komen.”

Lenaers: “Meer en meer verplaatst kindermisbruik zich naar de onlinewereld, onder meer door technologische ontwikkelingen en het feit dat kinderen vaker online zijn. Daarmee vervagen de landsgrenzen. We nemen dus ook AI en deepfakes op in de richtlijn. Het bekijken van dit materiaal kan uiteindelijk ook leiden tot misbruik en dient daarom verboden te worden. Om te voorkomen dat delicten zich simpelweg van de ene naar de andere lidstaat verplaatsen, moeten we afspraken hebben op Europees niveau.”

De Europarlementariër uit Limburg wil ook meer aandacht voor de slachtoffers: “Strengere straffen en meer aandacht en nazorg voor kinderen. De nieuwe richtlijn zet een grote stap in de aanpak van kindermisbruik, waarbij altijd het belang van het slachtoffer centraal moet blijven staan. Ik wil dat de verjaringstermijnen omhooggaan, want er is gebleken dat vele slachtoffers pas jaren na het misdrijf durven te praten.”

Aan het begin van het nieuwe mandaat zal het rapport in het Parlement in stemming worden gebracht. Lenaers heeft er vertrouwen in dat het Parlement en de lidstaten voor het einde van het jaar tot een akkoord zullen komen.