Brief van de staatssecretaris van J&V inzake de beleidsregels over de rol van staatloosheid in de buitenschuldprocedure en de uitwerking van het begrip stabiel hoofdverblijf - Regels met betrekking tot de vaststelling van staatloosheid (Wet vaststellingsprocedure staatloosheid)

Deze brief is onder nr. F toegevoegd aan wetsvoorstel 35687 (R2151) - Wet vaststellingsprocedure staatloosheid i en wetsvoorstel 35688 (R2151) - Wijziging van Rijkswetten alsmede intrekking van voorbehouden bij een verdrag in verband met de vaststelling van staatloosheid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels met betrekking tot de vaststelling van staatloosheid (Wet vaststellingsprocedure staatloosheid); Brief van de staatssecretaris van J&V inzake de beleidsregels over de rol van staatloosheid in de buitenschuldprocedure en de uitwerking van het begrip stabiel hoofdverblijf
Document­datum 16-04-2024
Publicatie­datum 18-04-2024
Nummer KST35687F
Kenmerk 35687; 35688, nr. F
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

35 687

35 688 (R2151)

F1

Regels met betrekking tot de vaststelling van staatloosheid (Wet vaststellingsprocedure staatloosheid)

Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap en de Paspoortwet alsmede intrekking van voorbehouden bij het Verdrag betreffende de status van staatlozen in verband met de vaststelling van staatloosheid

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 april 2024

Tijdens het debat met uw Kamer over de wetsvoorstellen van de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid en de aanpassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap ter verruiming van het optierecht voor staatloos in het Koninkrijk geboren kinderen heb ik toegezegd2 om de beleidsregels over de rol van staatloosheid in de buitenschuldprocedure en de uitwerking van het begrip stabiel hoofdverblijf toe te sturen aan beide Kamers.

De tekst over staatloosheid/buiten schuld is opgenomen in paragraaf B8/4.1 van de Vreemdelingencirculaire 2000 (Stcrt. 2023, 26470): «Tijdens de bemiddeling zal de DT&V monitoren in hoeverre de vreemdeling doet wat van hem verwacht mag worden om te kunnen vertrekken. De DT&V zal daarbij rekening houden met de specifieke omstandigheden van de vreemdeling. Bij het onderzoek naar vertrekmogelijkheden, en de medewerking daaraan van de vreemdeling, zal de DT&V meewegen, dat het voor de vreemdeling lastiger kan zijn om zijn verklaringen met documenten te onderbouwen, als sprake is van vastgestelde staatloosheid.»

Het begrip «stabiel hoofdverblijf» wordt toegelicht in de Handleiding Rijkswet op het Nederlanderschap 2003, en wel in de toelichting op artikel 6, eerste lid, aanhef en onder q, RWN. Deze toelichting is er bij Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 28 juni 2023, nummer WBN 2023/5, houdende wijziging van de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003 opgenomen.

1    De letter F heeft alleen betrekking op 35 687.

2    Toezegging Eerste Kamer T03697.

kst-35687-F ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

«Voor de beoordeling van stabiel hoofdverblijf zijn de volgende criteria van toepassing:

  • • 
    het moet gaan om vijf jaar feitelijk en onafgebroken verblijf in het Koninkrijk; en
  • • 
    het kind en de ouder(s) hebben in het verleden het vertrektraject niet gefrustreerd; en
  • • 
    het kind en de ouder(s) hebben zich niet onttrokken aan toezicht van de autoriteiten van het desbetreffende land binnen het Koninkrijk.»

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

  • E. 
    van der Burg

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 687, F 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.