Gas uit de Noordzee en gasreserve

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 17 april 2024.

Door de oorlog in Oekraïne stopte de leveringen van Russisch gas aan ons land waardoor gasprijzen sterk stegen. Daardoor werden Nederlanders geconfronteerd met hoge energierekeningen en waren we onzeker over of we onze huizen konden verwarmen. Met de plannen van Tweede Kamerlid Silvio Erkens willen we ervoor zorgen dat oorlogen en andere crises minder invloed hebben op onze energierekening.

Daarom gaan we snel meer gas pompen uit de Noordzee. Zo worden we minder afhankelijk van energie uit het buitenland. Dat is goed voor de leveringszekerheid. Én het is schoner dan geïmporteerd schaliegas uit de Verenigde Staten.

Ook spreken we een zogenaamde vulgraad af voor onze gasopslag, een gasreserve. We willen dat er altijd een minimumhoeveelheid gas beschikbaar is op momenten van nood. Hierdoor blijft energie betaalbaar voor bedrijven en mensen thuis, ook tijdens een energiecrisis.

Wij willen versneld gas pompen uit de Noordzee!

Zo worden we minder afhankelijk van energie uit onvrije landen. Het is goed voor de leveringszekerheid. En het is schoner dan geïmporteerd schaliegas uit de VS.

Het voorstel van Tweede Kamerlid @SilvioErkens is aangenomen. 👇 https://t.co/f9Jb41j9pw

— VVD (@VVD) April 16, 2024