Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van de Voorjaarsnota 2024 - Voorjaarsnota 2024

Deze brief is onder nr. A toegevoegd aan dossier 36550 - Voorjaarsnota 2024.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorjaarsnota 2024; Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van de Voorjaarsnota 2024
Document­datum 16-04-2024
Publicatie­datum 16-04-2024
Nummer KST36550A
Kenmerk 36550, nr. A
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

36 550

Voorjaarsnota 2024

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 april 2024

Hierbij stuur ik u de Voorjaarsnota 2024. U ontvangt deze op een eerder moment dan wij aanvankelijk van plan waren. Vanuit de informateurs is het verzoek gekomen om de voorjaarsbesluitvorming te delen. Hiertoe zijn wij bereid. Tegelijkertijd vindt het kabinet het belangrijk dat het parlement dan ook over deze informatie beschikt. Wij sturen u daarom hierbij de Voorjaarsnota 2024.

Dit jaar hebben wij een verdere stap genomen om de voorjaarsbesluitvorming te vervroegen en aan te sluiten bij het Europees Semester. Het kabinet was voornemens de Voorjaarsnota tegelijkertijd te publiceren met de doorrekening van de voorjaarsbesluitvorming van het CPB, de Voorjaarsrapportage in het kader van het begrotingstoezicht van de Raad van State en het Stabiliteitsprogramma (de jaarlijkse rapportage aan de Europese Commissie). Gezien het verzoek van de informateurs heeft het kabinet echter gekozen om de publicatie van de Voorjaarsnota te vervroegen.

Tegelijkertijd blijft de ambitie om het begrotingsproces verder te verbeteren onverminderd staan. Dit jaar bevat het Stabiliteitsprogramma voor het eerst de voorjaarsbesluitvorming en de ex-ante doorrekening van het CPB. U ontvangt dit Stabiliteitsprogramma voor de Europese deadline van 30 april. Ook zal dan de Voorjaarsrapportage van de Raad van State en de kabinetsreactie gepubliceerd worden. De Raad van State beschikt dan ook voor het eerst over de doorrekening van de voorjaarsbesluitvorming van het CPB.

Dit zijn waardevolle stappen, waarmee we niet alleen de aansluiting bij het Europees Semester verbeteren, maar er ook voor zorgen dat uw Kamer eerder beschikt over de voorjaarsbesluitvorming met een onafhankelijke doorrekening van het CPB. Ik ben van mening dat dit het kst-36550-A ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

gesprek over de Voorjaarsnota en de besluitvorming ten goede komt. Hoewel het dit jaar niet mogelijk was deze ambitie al volledig te realiseren, blijft dit onze inzet voor komend jaar.

De Minister van Financiën,

S.P.R.A. van Weyenberg

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 550, A 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.