Amendement Heutink over het niet wettelijk vastleggen dat waterschappen belastinggeld mogen uitgeven voor investeringen om in de toekomst klimaatneutraal te zijn - Wijziging van de Waterschapswet, de Waterwet en de Algemene wet bestuursrecht in verband met het versterken van de toepassing van het profijtbeginsel bij de watersysteemheffing, het geven van ruimte aan nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van enkele knelpunten

Dit amendement i is onder nr. 14 toegevoegd aan wetsvoorstel 36412 - Versterken toepassing van het profijtbeginsel bij de watersysteemheffing, ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van knelpunten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Waterschapswet, de Waterwet en de Algemene wet bestuursrecht in verband met het versterken van de toepassing van het profijtbeginsel bij de watersysteemheffing, het geven van ruimte aan nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van enkele knelpunten; Amendement; Amendement van het lid Heutink over het niet wettelijk vastleggen dat waterschappen belastinggeld mogen uitgeven voor investeringen om in de toekomst klimaatneutraal te zijn
Document­datum 16-04-2024
Publicatie­datum 16-04-2024
Nummer KST3641214
Kenmerk 36412, nr. 14
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

36 412

Wijziging van de Waterschapswet, de Waterwet en de Algemene wet bestuursrecht in verband met het versterken van de toepassing van het profijtbeginsel bij de watersysteemheffing, het geven van ruimte aan nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van enkele knelpunten

Nr. 14

AMENDEMENT VAN HET LID HEUTINK

Ontvangen 16 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

 

In artikel I, onderdeel C, vervallen in artikel 116 de begripsbepalingen «hernieuwbare energie» en «primair energiegebruik».

II

Artikel I, onderdeel D, vervalt.

III

In artikel I, onderdeel J, vervallen in artikel 122c de begripsbepalingen «hernieuwbare energie» en «primair energiegebruik».

IV

Artikel I, onderdeel K, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste onderdeel wordt in de aanhef «worden» vervangen door «wordt», wordt «de volgende onderdelen» vervangen door «het volgende onderdeel», en vervalt onderdeel d onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel c door een punt.
  • 2. 
    In het tweede onderdeel wordt in de aanhef «worden twee leden» vervangen door «wordt een lid», en vervalt het zevende lid.

V

In artikel I, onderdeel Q, wordt in de aanhef «worden» vervangen door «wordt», wordt «twee artikelen» vervangen door «een artikel», en vervalt artikel 165.

kst-36412-14

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 412, nr. 14    1

Artikel VII wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Onderdeel b vervalt.
  • 2. 
    Onderdeel c komt te luiden:
  • c. 
    artikel 2.25, onderdeel A, van die wet eerder in werking treedt of is getreden dan artikel I, onderdeel K, van deze wet, wordt in artikel I, onderdeel K, van deze wet in onderdeel 2 «het zuiveren van» vervangen door «de zuivering van».
  • 3. 
    Onderdeel g vervalt.
  • 4. 
    In onderdeel i vervalt in onderdeel F onderdeel 3.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe dat niet wettelijk zal worden vastgelegd dat waterschappen belastinggeld mogen uitgeven voor investeringen teneinde in de toekomst klimaatneutraal te zijn.

Bij de uitvoering van hun bestaande primaire taken stoten de waterschappen broeikasgassen uit. Ter compensatie gaan zij «extra hernieuwbare energie» opwekken. Meer dan zijzelf nodig heeft. Indiener wil voorkomen dat de belastingbetaler de kosten voor het opwekken van deze extra hernieuwbare energie moet dragen.

Indiener is van mening dat waterschappen enkel zorg dienen te dragen voor de bestaande primaire taken die aan hen zijn toebedeeld, zoals afvalwater zuiveren, dijken beheren en het regelen van de waterstand middels gemalen en sluizen. Taken die thuishoren bij een energiemaatschappij zijn hier geen onderdeel van en zouden dit volgens indiener ook nooit moeten worden.

Heutink

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 412, nr. 14


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.