Amendement Van Vroonhoven over rechterlijke ambtenaren met onbezoldigd buitengewoon verlof uitzonderen van de incompatibiliteit - Wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie, de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren, de Wet op de Raad van State en enige andere wetten in verband met enkele wijzigingen in het belang van integere, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak, alsmede de regeling van enige andere onderwerpen

Dit amendement i is onder nr. 21 toegevoegd aan wetsvoorstel 36243 - Wijziging van verschillende wetten in het belang van integere, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie, de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren, de Wet op de Raad van State en enige andere wetten in verband met enkele wijzigingen in het belang van integere, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak, alsmede de regeling van enige andere onderwerpen; Amendement; Amendement van het lid Van Vroonhoven over rechterlijke ambtenaren met onbezoldigd buitengewoon verlof uitzonderen van de incompatibiliteit
Document­datum 12-04-2024
Publicatie­datum 12-04-2024
Nummer KST3624321
Kenmerk 36243, nr. 21
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 243

Nr. 21

Wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie, de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren, de Wet op de Raad van State en enige andere wetten in verband met enkele wijzigingen in het belang van integere, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak, alsmede de regeling van enige andere onderwerpen

AMENDEMENT VAN HET LID VAN VROONHOVEN

Ontvangen 12 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel E, wordt «44, eerste, vijfde tot en met negende en elfde lid» vervangen door «44, eerste, zesde tot en met tiende en twaalfde lid», wordt «44, eerste en achtste lid» vervangen door «44, eerste en negende lid» en wordt «44, zevende lid» vervangen door «44, achtste lid».

II

Artikel II, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Subonderdeel 1 wordt als volgt gewijzigd:
  • a. 
    tweede tot en met tiende lid tot derde tot en met elfde lid wordt een lid ingevoegd» wordt vervangen door «tweede tot en met tiende lid tot vierde tot en met twaalfde lid worden twee leden ingevoegd».
  • b. 
    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
  • 3. 
    In afwijking van het tweede lid kan een rechterlijk ambtenaar als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, onder 1° tot en met 4°, van de Wet op de rechterlijke organisatie tevens zijn lid van de Staten-Generaal of in Nederland verkozen lid van het Europees Parlement indien hem voor de periode waarvoor hij is gekozen onbezoldigd buitengewoon verlof is verleend.
  • 2. 
    In subonderdeel 2 wordt «zevende lid (nieuw)» vervangen door «achtste lid (nieuw)» en wordt «het vijfde lid» vervangen door «het zesde lid».

kst-36243-21 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

  • 3. 
    In subonderdeel 3 wordt «achtste lid (nieuw)» vervangen door «negende lid (nieuw)» en wordt «het zesde lid» vervangen door «het zevende lid».
  • 4. 
    In subonderdeel 4 wordt «elfde lid (nieuw)» vervangen door «twaalfde lid (nieuw)» en wordt «het vijfde, zevende en achtste lid» vervangen door «het zevende, negende en tiende lid».

III

Artikel II, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In subonderdeel 1 wordt «artikel 44, zesde lid» vervangen door «artikel 44, zevende lid» en wordt «artikel 44, achtste lid» vervangen door «artikel 44, negende lid».
  • 2. 
    In subonderdeel 2 wordt «artikel 44, achtste lid» vervangen door «artikel 44, negende lid».

IV

In artikel III wordt «artikel 44, zevende lid» vervangen door «artikel 44, achtste lid».

V

In artikel IV wordt «artikel 44, zevende lid» vervangen door «artikel 44, achtste lid».

VI

In artikel V, onderdeel A, subonderdeel 1, wordt «De artikelen 44, zesde tot en met negende en elfde lid» vervangen door «De artikelen 44, zevende tot en met tiende en twaalfde lid».

Toelichting

Rechterlijke ambtenaren kunnen niet tevens lid zijn van de Staten-Generaal of het Europees Parlement. In lijn met het advies van de Venetië Commissie van 11 oktober 2023, legt dit amendement vast dat het wettelijke verbod op deze functiecombinatie gewaarborgd is indien rechterlijke ambtenaren voor de volledige duur van het politieke lidmaatschap onbezoldigd buitengewoon verlof nemen. Dat betekent dat de rechterlijke ambtenaar tijdens deze periode niet betaald wordt, géén zittingen doet en niet in de systemen kan.

Van Vroonhoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 243, nr. 21 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.