Lijst van vragen over de initiatiefnota van de leden Boswijk en Tuinman over het structureel verhogen van de Europese munitieproductie (36494)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over de initiatiefnota van de leden Boswijk en Tuinman over het structureel verhogen van de Europese munitieproductie (Kamerstuk 36494)
Document­datum 05-04-2024
Publicatie­datum 05-04-2024
Nummer NDS1136567
Kenmerk kenmerk NDS1136567
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2024D13222 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen voorgelegd aan de initiatiefnemers over de Initiatiefnota van de leden Boswijk en Tuinman over het structureel verhogen van de Europese munitie-productie (Kamerstuk 36 494).

De fungerend voorzitter van de commissie,

De Roon

Adjunct-griffier van de commissie,

Manten

Nr    Vraag

1    Moet het structureel verhogen van de    Europese munitieproductie betekenen dat de productie van munitie plaatsvindt in Nederland of elders in Europa?

2    Indien de munitieproductie in een ander Europees land plaatsvindt, hoe kunnen we als Nederland democratische zeggenschap behouden over deze productie?

3    Indien de munitieproductie in een ander Europees land plaatsvindt, hoe kunnen we als Nederland de Nederlandse industriepolitiek bevorderen?

4    Wat is    het risico    van munitieproductie    in    een ander Europees land?

5    Wat is    het risico    van munitieproductie    in    Nederland?

6    Op welke manier wordt de productie van munitie, op zowel nationaal en internationaal niveau, gereguleerd?

7    Hoe kunnen we voorkomen dat in het geval van een munitietekort in Europa er geen munitie naar derde landen wordt gestuurd?

8    Wat zijn de maatregelen om de financiële prikkels van wapenpro-ductie te beperken?

9    In hoeverre is het de bedoeling dat wij nog meer investeren, aangezien er op Europees niveau aanzienlijk (500 miljoen euro) is geïnvesteerd in het verhogen van de munitieproductie in de Europese Unie? Wat is het maximum?

10    Als ons defensiebudget al drieënhalf keer groter is dan dat van Rusland, hebben we dan niet al een aanzienlijke voorstand, gezien het feit dat het Europees Defensiebudget 300 miljard euro bedraagt en dat er daarnaast 500 miljoen euro extra is geïnvesteerd in de munitieproductie van Europa?

11    Als er wordt aangespoord op diplomatieke inspanning en vrede in de wereld en daardoor de noodzaak voor munitieproductie verdwijnt, wat gebeurt er dan met de munitieproductie in Nederland of een ander Europees land?

12    Hoe ziet een voorkeursbehandeling op de benodigde grondstoffen voor munitie eruit?

13    Wat geeft ons het recht om een voorkeursbehandeling voor grondstoffen uit een ander continent te krijgen?

14    Hoe stelt u voor om te gaan met langdurige orders bij munitiefabri-kanten en garantstellingen aan defensiebedrijven? Welke controlemechanismen worden voorgesteld om overwinsten en ongewenste export te voorkomen?

15    Welke langetermijnvisie heeft u op het beheer en de opslag van de vergrote munitievoorraden, en hoe wordt de vraag naar ruimte geadresseerd?

16    Op welke wijze zou volgens u de financiering door banken en investeerders genormaliseerd moeten worden? Welke maatregelen worden genomen om innovatie binnen de defensiesector te stimuleren?

17    Wat zou er volgens u moeten worden herzien aan het Defensie Materieelkeuze Proces (DMP)?

18    In hoeverre wordt de oprichting van staatsbedrijven of financiële deelname van de Nederlandse overheid in de defensie-industrie overwogen?

19    Hoe wordt voorgesteld om het toezichtkader voor defensiebedrijven te normaliseren, en welke mechanismen zijn er om misbruik van financiële belangen door de militaire industrie, in het licht van de Russische invasie en de situatie in Oekraïne, te voorkomen?

Wat staat er nu in het toezichtkader voor de defensiebedrijven?

20    Waardoor is er nu geen zekerheid van afname voor de defensie-industrie?

21    Zijn mogelijke nadelen aan een garantiefonds onderzocht? Zo ja, waar hebben deze betrekking op?

22    Wat is het verschil tussen garant staan door de overheid en kopen door de overheid, aangezien defensiematerieel niet wordt gekocht door reguliere bedrijven maar enkel door (EU)overheden?

23    Waarin verschilt deze initiatiefnota met hetgeen het kabinet nu al voornemens is om te doen?

24    Welke middelen en bevoegdheden dient het kabinet volgens u in te zetten om de munitieproductie op gang te brengen?

25    Hoe definieert u een oorlogseconomie?

26    Kunt u toelichten wat u bedoelt met het kritieke punt waarop we zijn aanbeland? Wat gebeurt er na dit kritieke punt?

27    Heeft u meer onderzoek gedaan naar munitievoorraden en voor hoeveel dagen oorlog we dat hebben in Nederland? Of wordt hierover door het kabinet geen uitspraak gedaan?

28    Zijn grotere of kleinere fabrieken gesloten? Wat hebben de resterende fabrieken daarna met hun productiecapaciteit gedaan?

29    Kunt u aangeven op welke manier de NAVO vanaf 2017 duidelijk heeft gemaakt dat de Nederlandse munitievoorraden niet op orde zijn? Wat wordt door de NAVO gevraagd van Nederland?

30    Welke maatstaven voor productie en productie opvoeren hanteert u? Kunt u ingaan op hoeveel duizend granaten worden geproduceerd per jaar en waar dat naartoe moet?

31    Op welke schaal en welke termijn zijn onze munitieorders nu vooral?

32    Hoe voorkomen wij een munitieberg en is een exces aan munitie een probleem?

33    Welke grootte of omvang moet het garantiefonds krijgen? Waar wordt dit gedekt?

34    In wat voor wet- en regelgeving of codes voor de industrie zijn de ESG-criteria doorgaans vastgelegd?

35    Kunt u toelichten wat u bedoelt met de term «oorlogseconomie»?

36    Hoe groot moet het garantiefonds waar u naar verwijst zijn?

37    Hoeveel Nederlandse bedrijven kunnen wat voor rol gaan vervullen in de toeleveringsketen voor munitie? Kunt u een voorbeeld noemen wat de mogelijkheden zijn?

38    Maakt u nog verschil in type munitie die makkelijker of moeilijker in Nederland gemaakt kan worden, bijvoorbeeld BDM, non-BDM, KKM?

39    Welke bevoegdheden moet de Munitie Taskforce waar u naar verwijst hebben?

40    Op welke manier zou een eigen munitie-industrie in Nederland gerealiseerd kunnen worden?

41    Welke aspecten van het Defensie Materieelkeuze Proces duren onnodig lang en wat zijn de barrières die u vooral ziet?

42    Wat voor wetten zouden er nodig zijn om een oorlogseconomie, bijvoorbeeld ten aanzien van bepaalde grondstoffen, te realiseren?

43    Welke instantie of persoon op Europees niveau zou de verantwoording voor het afstemmen van eisen moeten hebben? Hoe verhoudt zich dit tot de NAVO Supply and Procurement Agency?

44    Wat bedoelt u concreet met een instantie of persoon die op Europees niveau de verantwoording moet hebben voor de juiste afstemming als het gaat om defensiematerieel en munitie?

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.