Brief regering; Vierde voortgangsrapportage GrIT 2023-2 - Programma Grensverleggende IT (GrIT)

Deze brief is onder nr. 14 toegevoegd aan dossier 35728 - Programma Grensverleggende IT (GrIT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Programma Grensverleggende IT (GrIT); Brief regering; Vierde voortgangsrapportage GrIT 2023-2
Document­datum 02-04-2024
Publicatie­datum 02-04-2024
Nummer KST3572814
Kenmerk 35728, nr. 14
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

35 728

Programma Grensverleggende IT (GrIT)

Nr. 14

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 april 2024

Hierbij ontvangt u de vierde voortgangsrapportage van het programma Grensverleggende IT (GrIT). De voortgangsrapportage beslaat de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2023. U ontvangt hierbij ook de bijbehorende vertrouwelijke bijlage1.

Ik heb u op 5 maart 2024 geïnformeerd over de herijkte realisatie- en implementatiestrategie van het programma (Kamerstuk 35 728, nr. 13). Daarbij gaf ik aan dat de herijking noodzakelijk was om de eerdere constateringen en aanbevelingen van het AcICT en de CIO te verwerken (Kamerstuk 35 725, nr. 11). Daarnaast was de herijking nodig om het programma aan te laten sluiten op de veranderende geopolitieke veiligheidssituatie, die van Defensie voorbereiding op hoofdtaak 1 vraagt. De herijkte strategie is nader aan u toegelicht tijdens een technische briefing op 7 maart 2024. Op 12 maart 2024 hebben wij hier tijdens een commissiedebat over gesproken.

Tijdens dit commissiedebat heb ik toegezegd dat ik, waar mogelijk, in deze rapportage meer details geef over (mogelijke) knelpunten en risico's. Daarnaast heb ik toegezegd dat ik, waar mogelijk, meer details geef over de planning en programmering van het programma. Daarbij geef ik in ieder geval aandacht aan het proces wat het programma doorloopt om de behoeften bij de defensieonderdelen op te halen en die te vertalen naar een integrale planning. In bijgevoegde rapportage doe ik deze toezegging gestand. Ik besef me daarbij dat de aanvullende informatie ten opzichte van de brief van 5 maart en het commissiedebat van 12 maart beperkt is. Daarom zal ik u in de volgende voortgangsrapportage, over de eerste helft van 2024, wederom meenemen in status van het proces richting de herijkte business case die eind die jaar gereed is.

1 Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

kst-35728-14 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Verder houd ik u ook graag op de hoogte over de ontwikkelingen omtrent het Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) waar ik in de vorige voortgangsrapportage kort naar verwees. Op dit moment onderzoeken we welk effect de herijking van GrIT heeft op de HVP-mijlpalen en doelstellingen. In de komende voortgangsrapportages blijf ik u informeren over de actuele stand van zaken.

Voor de volledigheid benadruk ik dat bijgevoegde voortgangsrapportage de tweede helft van 2023 beslaat en dat de herijkte strategie in die periode nog niet van kracht was. In deze periode is de realisatie van het programma voorgezet volgens de in juni 2023 vastgestelde planning. In afwachting van de herijking heeft het programma zich gericht op de realisatie van blokken die reeds gestart waren, er zijn geen nieuwe blokken in realisatie genomen. Het programma heeft in deze periode wel resultaat behaalt. Zo is de «migratiefabriek» voor de te migreren laaggerubriceerde applicaties opgeleverd. Voorts zijn diverse omgevingen en platformen beschikbaar gesteld voor productie- en testdoeleinden en is de eerste serveromgeving met robuuste IT als ontplooide module in operationele omstandigheden in de praktijk getest.

De Staatssecretaris van Defensie,

C.A. van der Maat

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 728, nr. 14 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.