Brief regering; Uitstel toezending actieplan voor de implementatie van de Noordzeestrategie - Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee

Deze brief is onder nr. 127 toegevoegd aan dossier 33450 - Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee; Brief regering; Uitstel toezending actieplan voor de implementatie van de Noordzeestrategie
Document­datum 18-03-2024
Publicatie­datum 18-03-2024
Nummer KST33450127
Kenmerk 33450, nr. 127
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

33 450

Mariene Strategie voor het Nederlandse deel van de Noordzee

Nr. 127

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 maart 2024

Tijdens het Commissiedebat Strategie ter bescherming van de Noordzee infrastructuur op 25 mei jl. (Kamerstuk 33 450, nr. 121) is aan uw Kamer toegezegd om het najaar van 2023 het actieplan voor de implementatie van de Noordzeestrategie toe te sturen. Per brief van 22 december 2023 is aan de Kamer toegezegd dat het actieplan inclusief financiering, de voortgangsrapportage, de resultaten van de door TNO uitgevoerde onderzoeken naar kwetsbaarheden van en weerbaarheid verhogende maatregelen voor infrastructuur op de Noordzee uiterlijk eind maart 2024 naar de Kamer wordt gestuurd. Op 7 maart 2024 heeft de vaste Kamercommissie van Defensie (Kamerstuk 33 450, nr. 118/ 2023D42091) verzocht het actieplan uiterlijk 22 maart a.s. aan de Kamer te zenden.

Het interdepartementale Programma Bescherming Noordzee Infrastructuur (PBNI) heeft, onder coördinatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, hard gewerkt aan de totstandkoming van het actieplan voor de bescherming van de Noordzee infrastructuur. Dit actieplan is inmiddels gereed. Tot mijn spijt is het nog niet gelukt om uw Kamer te kunnen informeren over de inhoud van het actieplan Strategie ter bescherming van de Noordzee infrastructuur, omdat de financiering van het actieplan nog niet rond is. Momenteel worden hierover in het traject van de voorjaarsnota met diverse ministeries, waaronder het Ministerie van Financiën, gesprekken gevoerd.

Het betekent echter niet dat het Programma Bescherming Noordzee Infrastructuur de afgelopen maanden heeft stilgezeten. De activiteiten uit het actieplan die geen financiering behoeven en ook essentieel zijn voor een betere bescherming van de infrastructuur op de Noordzee worden momenteel in interdepartementaal verband verder uitgewerkt en voorbereid. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan het verhogen van de weerbaarheid door het verbeteren van informatie-uitwisseling tussen

kst-33450-127 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

private en publieke partijen op de Noordzee, een goede samenwerking tussen Noordzee-landen en andere bondgenoten en ook het in kaart brengen van de infrastructuur op de Noordzee.

Zodra de financiering van het actieplan gereed is, zal de Kamerbrief inclusief het actieplan Strategie ter bescherming Noordzee Infrastructuur, de resultaten van de door TNO uitgevoerde onderzoeken naar kwetsbaarheden van en weerbaarheid voor infrastructuur op de Noordzee, en bijbehorende financiering worden voorgelegd aan de ministerraad en kan het na vaststelling naar de Kamer worden gestuurd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 33 450, nr. 127 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.