Brief regering; SCoPAFF-vergadering gewasbescherming maart 2024 - Gewasbeschermingsbeleid

Deze brief is onder nr. 649 toegevoegd aan dossier 27858 - Gewasbeschermingsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gewasbeschermingsbeleid; Brief regering; SCoPAFF-vergadering gewasbescherming maart 2024
Document­datum 15-03-2024
Publicatie­datum 15-03-2024
Nummer KST27858649
Kenmerk 27858, nr. 649
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

27 858

Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 649    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 maart 2024

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 20 en 21 maart 2024. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).

De werkzame stof Captan

Deze stof wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel (fungicide). In Nederland zijn 14 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in de fruitteelt en sierteeltgewassen. De Europese Commissie (EC) stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen, waarbij het gebruik van deze stof wordt ingeperkt tot gebruik in permanente kassen vanwege mogelijke risico's voor vogels, zoogdieren, aquatische organismen, bijen en overige niet-doelwitgeleedpotigen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Dimethomorf

Deze stof wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel (fungicide). In Nederland zijn 6 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in diverse groente- fruit-, kruiden-, akkerbouw- en sierteeltgewassen. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof niet te kst-27858-649 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

verlengen vanwege hormoonverstorende en reprotoxische eigenschappen van de stof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Mepanipyrim

Deze stof wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel (fungicide). In Nederland zijn 3 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in aardbei, openbaar groen en tuinen, diverse vrucht-groenten en sierteeltgewassen. De EC stelt voor de goedkeuring van deze stof niet te verlengen vanwege hormoonverstorende eigenschappen en mogelijke risico's voor wilde zoogdieren. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

Tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode van 20 werkzame stoffen

De EC stelt voor om de goedkeuring van 20 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure soms langer duurt dan voorzien en gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

Intrekking van de tijdelijke verlenging van zeven werkzame stoffen

De EC stelt voor om de eerder verleende procedurele verlenging voor de stoffen dodemorf, vetzuren (C8-C10) methylesters, laurine zuur, methyl octanoaat, methyl decanoaat, oleine zuur and Trichoderma atroviride stam IMI 206040 in te trekken, omdat geen tijdige aanvraag voor hernieuwing van de goedkeuring is ingediend. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

P Adema

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 27 858, nr. 649 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.