Brief regering; Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel; Dijon, 21 mei 2022 - Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel; Dijon, 21 mei 2022

Deze overlegging verdrag ter stilzwijgende goedkeuring is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 36517 - Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel; Dijon, 21 mei 2022; Brief regering; Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel; Dijon, 21 mei 2022
Document­datum 14-02-2024
Publicatie­datum 13-03-2024
Nummer KST1133587
Kenmerk 36517, nr. 1
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Staten-Generaal

1/2

Vergaderjaar 2023-2024

36 517 Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel; Dijon, 21 mei 2022

A/ Nr. 1 Brief van de minister van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 februari 2024

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 2, eerste lid, en artikel 5, eerste lid, van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen, de Raad van State gehoord, heb ik de eer u hierbij ter stilzwijgende goedkeuring over te leggen het op 21 mei 2022 te Brussel tot stand gekomen Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel (Trb. 2023, 119).

Een toelichtende nota bij dit protocol treft u eveneens hierbij aan.

De goedkeuring wordt voor het Europese deel van Nederland gevraagd.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H.G.J. Bruins Slot

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 13 maart 2024.

De wens dat het verdrag aan de uitdrukkelijke goedkeuring van de Staten-Generaal wordt onderworpen kan door of namens één van de Kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 12 april 2024.

TOELICHTENDE NOTA

Inleiding

Op 3 april 2001 is het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (Trb 2001, 194) (hierna: het Verdrag) tot stand gekomen. Het Verdrag is op 24 januari 2005 goedgekeurd voor Nederland (in Europa), en trad voor Nederland (in Europa) op 23 februari 2005 in werking. Het Verdrag stelt vast dat de zetel van de organisatie is gevestigd in Parijs.

Op 21 mei 2022 is te Dijon het Protocol tot wijziging van het Verdrag van 3 april 2001 tot oprichting van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding inzake de plaats van vestiging van de zetel (Trb. 2023, 119) (hierna: het Protocol) tot stand gekomen.

  • 1. 
    De wijziging van het. Verdrag.

Het Protocol betreft een wijziging van artikel 3, zesde lid. Hierbij wordt de vestiging van de zetel van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding gewijzigd van Parijs in Dijon. De wijziging van de vestiging van de zetel kan alleen plaatsvinden door het Verdrag te wijzigen.

De Algemene Vergadering van de organisatie heeft in consensus tot de wijziging van de vestiging van de zetel besloten. Deze verplaatsing van de zetel is tot stand gekomen op initiatief van gastland Frankrijk dat de huisvestingskosten van de organisatie voor zijn rekening neemt. De verplaatsing zorgt voor een kwalitatief betere huisvesting tegen lagere kosten. De verplaatsing heeft op dit punt geen gevolgen voor de kosten van het lidmaatschap voor Nederland en heeft geen invloed op het inhoudelijke functioneren van de organisatie.

  • 2. 
    Een ieder verbindende bepalingen

Het Protocol heeft uitsluitend betrekking op de wijziging van de vestiging van de zetel van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding van Parijs in Dijon en betreft uitsluitend een afspraak tussen de verdragsluitende lidstaten. Naar het oordeel van de regering bevat de wijziging daarom geen eenieder verbindende bepaling in de zin van artikelen 93 en 94 van de Grondwet die aan rechtssubjecten rechtstreeks rechten toekennen of plichten opleggen.

  • 3. 
    Koninkrijkspositie

Het Protocol zal, evenals het Verdrag, gelden voor het Europese deel van Nederland.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

  • P. 
    Adema

De Minister van Buitenlandse Zaken, H.G.J. Bruins Slot


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.