Amendement Van Nispen over het slechts kunnen inroepen van een uitzonderingsgrond voor het niet informeren van een betrokkene zo lang dit noodzakelijk en evenredig is - Regels omtrent gegevensverwerking in de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en terroristische activiteiten (Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten)

Dit amendement i is onder nr. 9 toegevoegd aan wetsvoorstel 36225 - Regels omtrent gegevensverwerking in de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en terroristische activiteiten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels omtrent gegevensverwerking in de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en terroristische activiteiten (Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten); Amendement; Amendement van het lid Van Nispen over het slechts kunnen inroepen van een uitzonderingsgrond voor het niet informeren van een betrokkene zo lang dit noodzakelijk en evenredig is
Document­datum 12-03-2024
Publicatie­datum 12-03-2024
Nummer KST362259
Kenmerk 36225, nr. 9
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 225

Regels omtrent gegevensverwerking in de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en terroristische activiteiten (Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten)

Nr. 9

AMENDEMENT VAN HET LID VAN NISPEN

Ontvangen 12 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 11, vierde lid, onderdeel a, wordt aan het slot voor de puntkomma ingevoegd «, voor zover een beperking van die verstrekking noodzakelijk of evenredig is als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming».

Toelichting

De hoofdregel van de Algemene verordening gegevensbescherming is dat mensen geïnformeerd worden over gegevensverwerking die op hen betrekking heeft. Hierop zijn echter veel uitzonderingen op geformuleerd. In de huidige praktijk van de persoonsgerichte aanpak is vaak geen sprake van het informeren van de betrokkene, of pas heel laat. Het recht om geïnformeerd te worden moet veel sterker worden verankerd. De uitzonderingsgronden (zoals belangen van opsporing en nationale veiligheid) kunnen worden ingeroepen maar alleen zo lang een beperking van de verstrekking van de informatie aan betrokkene noodzakelijk en evenredig is. Daarna moet de betrokkene alsnog zo snel mogelijk worden geïnformeerd over de gegevensverwerking.

Van Nispen

kst-36225-9 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 225, nr. 9


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.