Brief regering; Verslag informele Raad Algemene Zaken (RAZ) - Cohesie van 6 februari 2024 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Deze brief is onder nr. 2842 toegevoegd aan dossier 21501-02 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken; Brief regering; Verslag informele Raad Algemene Zaken (RAZ) - Cohesie van 6 februari 2024
Document­datum 11-03-2024
Publicatie­datum 11-03-2024
Nummer KST21501022842
Kenmerk 21501-02, nr. 2842
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

21 501-02

Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2842

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 maart 2024

Bijgaand vindt uw Kamer het verslag van de informele Raad Algemene Zaken («RAZ») - Cohesie die op 6 februari plaatsvond in Mons, België.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

M.A.M. Adriaansens

kst-21501-02-2842 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Verslag Informele Raad Algemene Zaken - Cohesie - 6 februari te Mons (België)

Tijdens de informele Raad Algemene Zaken - Cohesie in Mons, op 6 februari, is van gedachten gewisseld over de toekomst van het Cohesiebeleid op basis van het discussiepaper van het Belgische voorzitterschap.

Volgens het Belgische voorzitterschap, is het Cohesiebeleid de afgelopen jaren te vaak aangepast en ingezet in reactie op crises. In de toekomst moet de focus volgens het voorzitterschap worden teruggebracht tot de hoofddoelen van het Cohesiebeleid. Hiermee moet het bijdragen aan het vergroten van convergentie binnen de Unie, het tonen van solidariteit en het adresseren van de groene en digitale transities. Volgens het voorzitterschap is het partnerschap-principe, een governance-model waarbij de regio's een centrale rol vervullen, zeer belangrijk bij het succesvol uitvoeren van het Cohesiebeleid. Ook zou meer moeten worden gekeken naar regio-specifieke kenmerken bij de uitvoering; de zogenaamde place-based approach.

De tafelronde werd geopend door de Europese Commissie, het Europees Parlement en Enrico Letta, de oud-premier van Italië, die op verzoek van de Europese Raad een verslag schrijft over de toekomst van de interne markt. Zowel Letta als Commissaris Fereira benadrukten het belang van de interne markt en de rol van Cohesiebeleid hierin.

Veel lidstaten waren het met het Belgische voorzitterschap eens dat regio's een centrale rol vervullen in het Cohesiebeleid. Ook benadrukte de meeste landen dat Cohesiebeleid moet zich focussen op lange termijn doelen, maar toch pleitten lidstaten er ook voor om in de volgende periode meer flexibiliteit te bieden voor nieuwe of veranderende uitdagingen. Daarnaast benadrukten veel landen het belang van de koppeling met het Europees Semester. Economische en rechtstatelijke hervormingen versterken investeringen, doordat ze ervoor zorgen dat de regionale economie waarin investeringen worden gedaan zo goed als mogelijk klaar is voor die investeringen. Ook was er een brede consensus over vereenvoudiging van de uitvoering, en verlaging van de administratieve lasten.

Daarnaast is er gesproken over het type uitdagingen waar Cohesiebeleid een belangrijke rol in kan spelen. Zo noemden een aantal lidstaten een mogelijke EU-uitbreiding, klimaatverandering, arbeidsmarktkrapte en de toename van milieurampen. Het cohesiebeleid heeft de afgelopen jaren laten zien, zo stelde Commissaris Fereira, zich aan te kunnen passen en bij te dragen aan dit soort uitdagingen. Daarnaast moeten we het verdienver-mogen en de weerbaarheid van de Unie versterken, zodat we onze publieke belangen op lange termijn kunnen borgen.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 21 501-02, nr. 2842 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.