Dilan Yeşilgöz: ”Nederland moet een plek zijn waar bedrijven willen blijven.”

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 7 maart 2024.

De afgelopen dagen horen we zorgelijke berichten over bedrijven die overwegen ons land te verlaten. De VVD heeft daar eerder voor gewaarschuwd. Het is vijf voor twaalf.

Veel te vaak moeten we partijen uitleggen dat dit bedrijven zijn waar we trots op moeten zijn. Die voor duizenden banen zorgen. Die veel in ons land investeren. Dat moeten wij dus omgekeerd ook doen. Om ervoor te zorgen dat Nederland een plek blijft waar bedrijven willen blijven én groeien.

Bedrijven vertrekken als we niet zorgen voor duidelijke afspraken.

Nederland verliest zijn aantrekkingskracht als we regels blijven verzinnen die misschien sympathiek lijken maar niet gratis zijn. Zo is verantwoord ondernemen belangrijk, maar als je strenger bent dan nodig, jaag je bedrijven de grens over. En als kenniswerkers die we hard nodig hebben, hun fiscale voordelen verliezen, kiezen ze dus voor een ander land.

Duidelijke afspraken

Bedrijven vertrekken als we niet zorgen voor duidelijke afspraken. Over voldoende en goed geschoold personeel. Over belastingmaatregelen. Over regels die niet steeds veranderen. Dus moeten linkse partijen stoppen met bedrijven te zien als profiteurs. Stoppen met het ze moeilijk maken om goede mensen aan te trekken. Stoppen met steeds veranderende en nieuwe regels.

Alleen als we daar langdurige afspraken over maken, weten bedrijven waar ze aan toe zijn, kunnen wij erop rekenen dat zij Nederland als thuisland blijven houden en de banen dus in Nederland blijven. En kunnen we met belastinginkomsten belangrijke zaken als onderwijs, zorg en politie blijven betalen.

Onze toekomst

Laten we hier met elkaar mee aan de slag gaan. Dat hebben we nodig om ons land in de toekomst sterk te houden. Want als bedrijven Nederland verlaten, verlaten ook de banen ons land. En dat laat de VVD niet gebeuren.