Brief regering; Terugbrengen aantal herhaalde aanvragen asiel - Vreemdelingenbeleid

Deze brief is onder nr. 3212 toegevoegd aan dossier 19637 - Vreemdelingenbeleid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vreemdelingenbeleid; Brief regering; Terugbrengen aantal herhaalde aanvragen asiel
Document­datum 06-03-2024
Publicatie­datum 06-03-2024
Nummer KST196373212
Kenmerk 19637, nr. 3212
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

19 637

Vreemdelingenbeleid

Nr. 3212    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN

VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 maart 2024

Uw Kamer heeft op 6 juli jl. een motie aangenomen van het lid Bisschop (SGP), waarin werd gevraagd om te onderzoeken hoe het aantal herhaalde asielaanvragen1 kan worden teruggedrongen en hoe de afdoening van deze verzoeken concreet en daadwerkelijk kan worden versneld. Hierbij kom ik tegemoet aan dit verzoek.

Uit diverse internationale wet- en regelgeving volgt dat er geen maximum kan worden gesteld aan het aantal herhaalde asielverzoeken dat ingediend kan worden.

De procedure voor het behandelen van opvolgende asielaanvragen is in beginsel efficiënt ingericht. De IND dient een aanvraag meteen te beoordelen op compleetheid en of deze in persoon is ingeleverd. Indien dat het geval is, wordt bepaald of er een gehoor moet plaatsvinden of niet. Tijdens het gehoor bespreekt de IND niet het hele asielrelaas opnieuw, maar gaat het om nieuwe feiten en omstandigheden. De procedure is op een dergelijke wijze ingericht dat deze kort en efficiënt is.

Op dit moment bestaat echter een aanzienlijke wachttijd voordat een opvolgende aanvraag wordt behandeld. Ik heb uw Kamer eerder geïnformeerd over de stand van zaken van de asielketen.2 Daarin heb ik aangegeven dat het voor de IND niet mogelijk is het aantal beslissingen -met de huidige werkwijze en binnen de bestaande kaders - zo te verhogen dat de instroom bijgehouden wordt of op de werkvoorraad wordt ingelopen. Daarom heb ik aan de IND gevraagd te onderzoeken hoe de afhandeling van opvolgende asielaanvragen binnen de huidige mogelijkheden versneld kan worden.

1    Opgemerkt dient te worden dat de term «herhaalde asielaanvragen» duidt op het indienen van een tweede of volgende asielaanvraag op dezelfde gronden als een eerdere asielaanvraag. De correcte term is «opvolgende asielaanvraag» nu de vreemdeling gehouden is nieuwe feiten en omstandigheden aan te dragen bij het indienen van een tweede of volgende asielaanvraag.

2    Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 19 637, nr. 3147

kst-19637-3212 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Het aantal opvolgende asielaanvragen is in de afgelopen jaren structureel laag gebleven. In 2021 betrof het ongeveer 1.810 zaken, in 2022 ongeveer 1.530 en in 2023 ongeveer 1.390 zaken. De inwilligingspercentages van de opvolgende asielaanvragen zijn als volgt 22% in 2021, 45% in 2022 en 32% in 2023. De gemiddelde doorlooptijd voor het behandelen van een opvolgende asielaanvraag was in 2023 50 weken.

Gelet op deze hoge doorlooptijd heb ik aan de IND gevraagd binnen de beperkte mogelijkheden meer prioriteit te leggen bij de behandeling van opvolgende asielaanvragen zoals ook meegedeeld tijdens het WGO asiel en migratie van 29 januari jl.

Dit doet de IND door 1) enerzijds meer zaken te gaan behandelen doordat er meer ingepland zal worden én 2) anderzijds de incomplete en kansarme aanvragen direct te ondervangen en daar extra capaciteit op in te zetten zodat deze conform de procedure meteen weggewerkt worden. Hierdoor kan de IND inlopen op de voorraad en de overige aanvragen ook sneller behandelen waardoor de doorlooptijd zal afnemen. Deze maatregelen zullen gemonitord worden.

Ik informeer uw Kamer aan het einde van het jaar welk effect deze maatregelen hebben gehad op de doorlooptijd en het concreet en daadwerkelijk versnellen van opvolgende asielaanvragen. Daarnaast wordt in het kader van de implementatie van het Europees asiel- en migratie pact bezien of in aanvulling hierop beleidsmaatregelen nodig zijn om onnodige opvolgende aanvragen tegen te gaan.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

  • E. 
    van der Burg

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 19 637, nr. 3212 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.