Brief regering; Aanpassing van de aanwijzing aan de ILT inzake handhaving operationele regels voor Search and Rescue - Kustwacht In Nederland

Deze brief is onder nr. 44 toegevoegd aan dossier 30490 - Kustwacht In Nederland.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kustwacht In Nederland; Brief regering; Aanpassing van de aanwijzing aan de ILT inzake handhaving operationele regels voor Search and Rescue
Document­datum 28-02-2024
Publicatie­datum 28-02-2024
Nummer KST3049044
Kenmerk 30490, nr. 44
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

30 490

Kustwacht In Nederland

Nr. 44

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 februari 2024

Hierbij ontvangt u de aanpassing aan de aanwijzing die op 28 februari 2024 is gegeven aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waarin de ILT wordt verzocht om niet te handhaven op een aantal artikelen uit de Europese regelgeving die via een opt-in besluit van toepassing is op de Search and Rescue helikopter operatie in Nederland.

In december 2022 bent u geïnformeerd over de aanwijzing tot niet handhaven van artikelen uit de toepasselijke regelgeving waar tijdens SAR operaties niet aan voldaan kan worden1. De Europese regels voor helikopter operaties zijn via een opt-in van toepassing verklaard op de Search and Rescue operatie in Nederland. Op een aantal punten moest het bedrijf dat de SAR operatie uitvoert ontheffingen aanvragen, omdat aan deze regels tijdens SAR missies niet altijd volledig voldaan kan worden. Om te voorkomen dat het bedrijf bij het uitvoeren van noodzakelijk SAR missies bestraft wordt voor het overschrijden van de «normale» regels, waarop de ILT toezicht houdt, is de aanwijzing aan de ILT gegeven om niet te handhaven op een aantal Europese eisen. Inmiddels is door beter inzicht in de operatie en de mogelijkheden van de internationale regelgeving duidelijk geworden dat de SAR operatie als luchtwerk te beschouwen is. Daarmee is het toepasselijke deel uit de Europese regelgeving (Verordening (EU) No. 965/2012 i die door de opt-in van toepassing is) de «gespecialiseerde operaties» geworden. Onder deze regels is er meer vrijheid voor de operator om zijn operaties in te richten, zijn er minder dwingende voorschriften voor procedures en zijn de normen waaraan voldaan moet worden beter toepasbaar op de SAR operatie. Daardoor bestaat er op dit moment nog een kleine behoefte aan ontheffingen en wordt de aanwijzing aan de ILT aangepast.

Deze aangepaste aanwijzing om af te zien van handhaving geldt vanaf 16 januari 2024 tot het moment dat alle benodigde ontheffingen voor de SAR operatie afgegeven zijn, of tot het moment dat nationale regels in werking treden.

1 Kamerstukken II, vergaderjaar 2022/23, 30 490, nr. 42

kst-30490-44 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

In de bijlage bij deze brief treft u de aangepaste aanwijzing aan die aan de Inspectie Leefomgeving en Transport is gegeven.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 30 490, nr. 44 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.